Trump haalt uit naar musical-cast die volgens hem Mike Pence beledigde

President in spe Donald Trump hoort bezig te zijn met ministersbenoemingen. Maar hij maakte dit weekend ook tijd voor cultuur. Althans, voor cultuurstrijd.

Op zaterdagavond ging Trump op Twitter tekeer tegen de cast van de hiphopmusical Hamilton. Op vrijdag had vicepresident in spe Mike Pence de hitvoorstelling over founding father Alexander Hamilton bijgewoond, die vanwege de multiculturele cast en inclusieve boodschap door de Democraten is omhelsd. Pence had na afloop de zaal al bijna verlaten toen acteur Brandon Dixon, hem vanaf het podium aansprak. „Wij, meneer, wij zijn het diverse Amerika dat gealarmeerd is en bezorgd dat onze nieuwe regering ons niet zal beschermen”, zei Dixon. „We hopen dat deze voorstelling u heeft geïnspireerd om (...) te werken in ons aller belang. Ons áller belang.” Dixon zei mensen die Pence uitjouwden zich stil te houden.

Mike Pence kwam met een glimlach naar buiten en zei later dat hij niet beledigd was. Maar Trump schoot het incident in het verkeerde keelgat. Zaterdag en zondag twitterde hij dat Pence door de ‘botte’ cast was beledigd, eiste excuses en noemde de alom bejubelde musical ‘schromelijk overschat’.

Zaterdag nam Trump kennelijk ook nog een aflevering van Saturday Night Live tot zich, waarin Alec Baldwin hem persifleert. Op zondag twitterde hij dat de satirische show „Eenzijdig is, bevooroordeeld en niet grappig.”

Trump kan zijn campagnegewoonte om uit te halen naar iedereen die kritisch op hem reageert, moeilijk loslaten. Met de progressieve kunstwereld kan hij het nog druk krijgen.

    • Maartje Somers