Treinverkeer weer op gang na ongeluk Winsum

Sinds de aanrijding tussen een stoptrein en een tankwagen op vrijdag, is er dag en nacht doorgewerkt om het spoor geheel te vernieuwen.

Medewerkers van ProRail beginnen met het bergen van de trein. Foto: ANP / Vincent Jannink

Reizigers tussen Roodeschool en Groningen kunnen weer met de trein reizen. Vrijdag ontstond er flinke schade aan het spoor toen er bij Winsum een stoptrein op een tankwagen met melk botste. Doordat sindsdien dag en nacht is doorgewerkt om de schade te herstellen, kunnen er maandagochtend weer treinen reiden, zo meldt vervoerder Arriva.

Twitter avatar Arriva_NL Arriva Nederland Dienstregeling Groningen-Roodeschool vanaf maandag 21 november hervat. Kijk voor meer informatie op https://t.co/59daU4132z.

Medewerkers van ProRail waren tot zaterdagmiddag bezig om de zwaar beschadigde trein met hijskranen uit het weiland takelen en op vrachtwagens laden. Dit moest met zorg gebeuren, omdat de trein niet verder beschadigd mocht raken vanwege het nog lopende onderzoek. Bij de botsing vrijdag vielen achttien gewonden, inclusief de bestuurder van de tankwagen. Drie van hen hebben zware verwondingen.

Na het verplaatsen van de treinstellen moesten de rails en de dwarsliggers worden vervangen. Het nieuwe spoor werd zondagnacht getest om zeker te weten dat de treinen er probleemloos overheen kunnen rijden.

Onbewaakte overgang

Door het ongeluk is het beveiligen van onbewaakte overgangen opnieuw onderwerp van gesprek. Spoorbeheerder ProRail wil van de onbewaakte overgang bij Winsum af, maar zegt dat niet te kunnen doen omdat de eigenaar van de grond daar niet aan wil meewerken. Bij de overweg kwamen in 2014 nog twee mensen om het leven.

Bij Winsum staan inmiddels matrixborden die waarschuwen voor de gevaarlijke overgang.

    • Sjoerd Klumpenaar