Recensie

Recensie

Sting leeft zijn oude muzikale ambities uit

    • Amanda Kuyper

Sting blaast zijn oude muzikale ambities nieuw leven in. Zijn nieuwe album klinkt als een tweede jeugd (●●●).

Sting de rockartiest was al een tijdje uit beeld. Hoe veranderlijk Stings keuzes de afgelopen tien jaar ook waren – een gloedvolle Police-reünie, de intellectuele sereniteit met het Royal Philharmonic Concert Orchestra, recitals met winterse folksongs, Broadwaymuziek – onbekommerde rock had zijn interesse niet meer. Met 57th & 9th spreekt hij zichzelf verrassend prettig tegen. Het album ademt een sfeer waarin oude muzikale ambities worden uitgeleefd. Lekker vet en vol overgave gaat het gas erop, met als vertrouwde basis gitaar, drums en Sting (in zijn leren jackie) op basgitaar. Maar ook akoestische folkliedjes maken indruk. ‘Inshallah’ is een empathische beschrijving van een schrijnend vluchtelingenbestaan.

Rocksterren sterven nooit, ze vervagen slechts, zingt hij in ‘50.000’. Dat dát een leugen is, weet de muzikant die zich in de spiegel ouder ziet worden wel. Maar dit album voelt als een tweede jeugd.

Luister hier het nieuwe album van Sting.