SP en D66 willen toch 14 miljoen extra voor cultuur

Kunstbegroting SP en D66 stellen opnieuw voor om in 2017 extra geld vrij te maken voor culturele instellingen. Minister Bussemaker ziet er niets in.

Archiefbeeld van (VLNR) Staatssecretaris Sander Dekker van OC&W en Minister Jet Bussemaker van OC&W.
Archiefbeeld van (VLNR) Staatssecretaris Sander Dekker van OC&W en Minister Jet Bussemaker van OC&W. Foto ANP

Vorige week hadden SP en D66 al geprobeerd 14 miljoen extra voor culturele instellingen te vinden met het schrappen van de verlaging van de accijnzen op champagne, maar kregen ze niet voldoende steun in de Tweede Kamer. Maandag verrasten de twee oppositiepartijen hun collega’s in een begrotingsoverleg met minister Jet Bussemaker (OCW, PvdA), met nieuwe ideeën: een greep in de pot voor Compensatie Energie-intensieve bedrijven (10 miljoen) en een bezuiniging op de apparaatskosten van het ministerie van OCW (4 miljoen euro)

D66 en SP willen culturele instellingen te hulp schieten die ondanks positieve adviezen over hun subsidie-aanvraag geen of veel minder subsidie zullen krijgen dan ze nodig hebben. Zo zouden ze in ieder geval het komende jaar overleven. Beide partijen willen na de verkiezingen in maart het cultuurbudget verhogen, net als de PvdA en Groen Links. Waarom dan nu levensvatbare gezelschappen laten instorten? zeiden Alexander Pechtold (D66) en Jasper van Dijk (SP). Ze willen de verdeling overigens overlaten aan de Raad voor Cultuur en het Fonds Podiumkunsten.

Maar de minister was niet enthousiast. Bussemaker stelde dat nog eens 4 miljoen euro bezuinigen op de apparaatskosten van haar ministerie een veel te zware ingreep zou zijn voor haar ambtenaren. Ook was het volgens haar niet mogelijk voor het ministerie van Economische Zaken om nog verder te korten op de compensatie van energie-intensieve bedrijven: „Ik ben bereid mee te denken over het vrijspelen van 10 miljoen, maar dat is wat anders dan een greep in de kas van de buurman te doen”.

Van de andere partijen was alleen Groen Links enthousiast. De sleutel ligt nu bij de PvdA. De nieuwe cultuurwoordvoerder Joyce Vermue gaf aan niet veel te zien in deze voorstellen. Maar ze wil wel met SP en D66 zoeken naar alternatieven. Vermue kreeg van Bussemaker wel steun voor haar motie om 5 ton die is gereserveerd voor verbetering van de arbeidsmarktpositie van kunstenaars in te zetten.

SP en D66 hebben tot 8 december om steun voor hun voorstellen te verwerven of alternatieven te bedenken, als de Tweede Kamer stemt over de amendementen. Voor de betrokken instellingen is dat nog meer slapeloze nachten. „Ik zei vanmorgen tegen mijn vrouw dat wat de uitkomst zou zijn, we na vandaag in ieder geval van de onzekerheid zouden zijn verlost”, zei directeur Marc van Warmerdam van Orkater na afloop. „Nog niet dus.”