Prijs koopwoningen steeg in oktober iets minder hard

In oktober lag de gemiddelde prijs van een koopwoning 5,6 procent hoger dan dezelfde periode in 2015.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

De prijzen op de huizenmarkt blijven stijgen. In oktober lag de gemiddelde prijs van een koopwoning 5,6 procent hoger dan dezelfde periode in 2015, zo blijkt uit CBS-cijfers die maandag beschikbaar kwamen.

De prijzen stegen afgelopen maand minder hard dan in de maanden augustus en september, toen de prijzen met respectievelijk zes en 5,9 procent stegen. In augustus was dat daarmee de hoogste prijsstijging in veertien jaar.

Inmiddels liggen de huizenprijzen 12,7 procent hoger dan op het dieptepunt na de crisis in juni 2013. Het niveau van de piek van vóór de crisis in niettemin nog lang niet bereikt: het prijsniveau ligt nog altijd 11,5 procent lager dan tijdens augustus 2008, toen de huizenprijzen een hoogtepunt bereikten.

Lees ook: Minder woningen verkocht in Utrecht en Noord-Holland

Donderdag publiceerde het Kadaster cijfers waaruit blijkt dat de huizenmarkt in de lift zit. Door het gehele land nam de verkoop gemiddeld met 6,2 procent toe. In totaal gaat het dan om iets meer dan 21.000 huizen. Alleen in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Groningen zakte de huizenverkoop de afgelopen maand in.