Ruzie over regeling bed-bad-brood tussen Rijk en gemeenten escaleert

Dijkhoff maakte bekend dat hij na ruim anderhalf jaar onderhandelen geen akkoord heeft kunnen sluiten met gemeenten.

Staatssecretaris Dijkhoff
Staatssecretaris Dijkhoff Foto Valerie Kuypers / ANP

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) stopt per direct de financiering van gemeentelijke opvanglocaties voor illegale vreemdelingen. Ook wil hij het mogelijk maken om gemeenten te verbieden om opvang te bieden.

Deze maandagochtend maakte Dijkhoff bekend dat hij na ruim anderhalf jaar onderhandelen geen akkoord heeft kunnen sluiten met gemeenten over de zogenoemde bed-bad-broodlocaties.

Begin vorig jaar wilde de PvdA alle uitgeprocedeerde asielzoekers recht geven op sobere opvang. Coalitiepartner VVD wilde dat niet: illegaal verblijf in Nederland zou ermee beloond worden. Het leidde tot een bijna-kabinetscrisis. Er kwam een compromis: uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen een „beperkt aantal weken” opvang. Daarna is medewerking aan terugkeer vereist, anders beland je op straat. Dijkhoff zou bed-bad-broodlocaties neerzetten in de vijf grootste steden en in Ter Apel. Over de details van dit compromis onderhandelde Dijkhoff met gemeenten.

Rust

Maar veel gemeenten willen zelf ook opvang blijven bieden aan vreemdelingen, in hun dak- en thuislozenopvang. Zij vinden dat uitgeprocedeerde asielzoekers zich geen zorgen zouden moeten maken over voedsel en een slaapplaats. Op die manier ontstaat rust om na te denken over je toekomst. Dijkhoff vindt dit onacceptabel, schreef hij maandag aan de Tweede Kamer. De plicht om mee te werken aan vertrek zou door zo’n „vangnet” van gemeenten „aan zeggingskracht inboeten”.

Het klappen van het overleg leidt ertoe dat Dijkhoff geen eigen opvanglocaties gaat inrichten. Hij bereidt een wetsvoorstel voor waarmee hij gemeenten kan verbieden opvang te bieden aan illegalen. Hij verwacht niet dat het voor de verkiezingen ingevoerd kan worden.

Lees ook: Bed, bad, brood: de vergeten crisis