OM onderzoekt lynchfoto’s Simons in ‘carnavalsclip’

Een anonieme maker plakte een foto van de DENK-politica op racistisch bedoelde beelden.

Sylvana Simons.
Sylvana Simons. Foto Bart Maat / ANP

Het Openbaar Ministerie probeert de maker te achterhalen van een filmpje waarin Sylvana Simons onder meer op een foto van een beruchte Amerikaanse lynchpartij van zwarte mannen is gefotoshopt. Over het filmpje ontstond ophef, mede doordat de muziek onder het filmpje het eveneens omstreden carnavalslied Oh Sylvana is.

In het filmpje is de foto van Simons niet alleen op meerdere lynchfoto’s geplaatst, maar ook op andere beelden met racistische stereotypen of racistische context. Zo is haar hoofd gefotoshopt op de lichamen van vrouwen met traditionele Afrikaanse kleding, mensen die gebakken kip en watermeloen eten, en Afrikaanse kinderen. Ook is ze afgebeeld als Zwarte Piet, een figuur van wie zij om diens uiterlijk uitgesproken tegenstander is. Videoplatform Dailymotion heeft het filmpje inmiddels verwijderd.

Klacht

Vicepremier Asscher (PvdA) noemde het filmpje maandag “afschuwelijk” en “weerzinwekkend”. “Ik snap heel goed dat zij dit als bedreigend ervaart”, zei hij tegen de NOS. RTL-presentator Humberto Tan noemde de makers op Instagram “zieke geesten”.

De tekst gaat verder onder de Instagram-post.

Het Haagse gemeenteraadslid Fatima Faïd diende maandagochtend een klacht in bij Bureau Discriminatiezaken. Faïd zegt geschokt te zijn:

“Het filmpje is een oproep tot geweld, vind ik. Totaal over de top. Super racistisch, maar ook heel erg seksistisch.”

Faïd zegt pas na een gesprek met het Bureau Discriminatiezaken te besluiten of ze aangifte gaat doen. Ze heeft over haar acties geen contact gehad met Simons zelf:

“Ik vind dat racisme niet het probleem is van mensen van kleur, maar een maatschappelijk probleem. Het is ook niet Sylvana Simons’ probleem, maar van ons allemaal. Ik vind dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen.”

Voor zover bekend heeft nog niemand aangifte gedaan tegen de maker van het filmpje. Wel zegt het OM begrepen te hebben dat Simons zelf van plan is naar de politie te stappen. Kamerlid en partijgenoot Kuzu heeft aan diverse media laten weten met de veiligheidsdiensten in gesprek te willen over haar veiligheid. Hij was maandag niet bereikbaar voor een toelichting.

Oh Sylvana

De maker van het liedje dat onder de video is geplaatst, Rob van Daal, vindt het “vreselijk” dat zijn muziek voor het filmpje is gebruikt. Dat zegt zijn manager Nikki Jeurninck maandag. “Het gaat over een Russisch meisje dat Sylvana heet. Dit was niet de insteek.” Over het nummer is al langer debat, omdat zowel de tekst als de muziek ook betrekking zouden kunnen hebben op Sylvana Simons:

“Oh Sylvana, oh Sylvana, waarom pak jij je koffers niet.
Oh Sylvana, oh Sylvana, wat ben jij toch een zielepiet.
Oh Sylvana, oh Sylvana, je zet je hakken in het zand,
kun je niet gaan immigreren,
’t is met jou echt kut met peren,
jij trekt alles uit z’n verband.”

Even verderop in het lied gaat de melodie van Oh Sylvana over in die van Zie ginds komt de stoomboot. Onbedoeld, zegt Jeurninck. Van Daal, “een rasartiest”, zou apolitiek zijn en de zwartepietendiscussie niet volgen:

“Ik vind het een beetje vergezocht. De Gebroeders Ko hebben het geschreven. Rob dacht in eerste instantie dat het Het Wilhelmus was.

Overigens is Van Daal wel een voorstander van Zwarte Piet, zo laat Jeurninck weten. “Hij is een voorstander van het sinterklaasfeest zoals het altijd is geweest.” De Gebroeders Ko waren maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.

In de officiële videoclip van Rob van Daal is Sylvana Simons niet te zien: