Obama wil Trump kritisch blijven volgen

In Peru zei Obama dat wanneer kernwaarden of -idealen worden geschonden, hij die ook in de toekomst zal blijven verdedigen.

Foto: Mariana Bazo / Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama houdt de mogelijkheid open dat hij na zijn aftreden publiek commentaar zal leveren op zijn opvolger Donald Trump. Tijdens een conferentie in Peru zei Obama dat wanneer kernwaarden of -idealen worden geschonden, hij die ook in de toekomst zal blijven verdedigen.

Volgens een ongeschreven regel onthouden oud-presidenten van de Verenigde Staten zich van commentaar op het beleid van hun opvolger. Obama benadrukte in zijn opmerkingen het belang van die praktijk. “Ik wil het ambt respecteren en de nieuw verkozen president de gelegenheid geven zijn beleid uit te dragen, zonder dat iemand het meteen afschiet”, zei Obama.

“Mijn voornemen is de komende twee maanden mijn werk gewoon af te maken. Daarna gaan Michelle en ik op vakantie, nemen we wat rust, brengen we tijd door met de meisjes, wil ik wat schrijven en wat nadenken.”

Niettemin hield Obama een mogelijkheid voor kritiek open.

“Ik ben een Amerikaanse burger die veel om zijn land geeft en in gevallen die minder te maken hebben met specifieke voorstellen maar die tegen onze kernwaarden of -idealen ingaan, en ik het noodzakelijk of nuttig vind die idealen te verdedigen, dan zal ik daarover te zijner tijd beslissen.”

Gevraagd naar of Democraten in de Senaat het beleid van Republikeinen zouden moeten dwarsbomen, zoals Republikeinen dat de afgelopen jaren hebben gedaan tijdens zijn bewind, antwoordde Obama ontkennend. “Dat soort spelletjes zijn niet de reden waarom het Amerikaanse volk ons naar Washington stuurt.” Ook een door Trump voorgedragen kandidaat voor het Hooggerechtshof verdient volgens Obama een eerlijke ondervraging en kans.

Poetin

In Peru sprak Obama ook voor de waarschijnlijk laatste keer met de Russische president Vladimir Poetin. Tijdens hun gesprek, dat niet langer dan vier minuten duurde, gingen de twee in op de situatie in Oekraïne en Syrië. Tijdens een persconferentie zei Obama zondag dat hij zijn ernstige zorgen over de situatie in Syrië heeft duidelijk gemaakt en niet optimistisch is over de toekomst.

Poetin zei na afloop dat hoewel de verhouding tussen hem en Obama moeilijk was geweest, ze elkaar altijd hebben gerespecteerd. “Ik heb hem bedankt voor de jaren van gezamenlijk werk en gezegd dat hij als hij wil en de kans ziet, altijd van harte welkom is in Rusland.”