NXP-topman: honderden miljoenen verdienen én een gouden handdruk

Topman Rick Clemmer van chipleverancier NXP in Eindhoven kan naast een aandelen- en optiebeloning van honderden miljoenen na de overname door concurrent Qualcomm ook aanspraak maken op een vertrekregeling van 3.997.000 euro.

Dat blijkt uit een pak documenten die NXP en Qualcomm hebben gedeponeerd bij de Amerikaanse beurscommissie SEC, de Securities & Exchange Commission.

Of Clemmer de vertrekregeling ook zal kiezen laat NXP in zijn verklaring bij de SEC in het midden. Clemmer heeft ook een substantieel pakket aandelen en opties (kooprechten op aandelen) die hij bij de overname te gelde kan maken. Volgens het NXP-jaarverslag bezat hij eind 2015 bijna 4,2 miljoen aandelen.

De documenten van NXP en Qualcomm verschaffen ook meer inzicht in het biedingsproces bij de overname ter waarde van 43 miljard euro. Qualcomm wilde in eerste instantie begin dit jaar een dochterbedrijf van NXP kopen, maar raakte al doende geïnteresseerd in de overname van heel NXP. Dat werd op 9 juni voor het eerst duidelijk. Het openingsbod van Qualcomm op 11 september bedroeg 103 dollar per aandeel NXP, dat toen op de beurs 81,40 dollar noteerde. NXP wees dat bod als onvoldoende af en benaderde in verschillende stappen vier andere ondernemingen met de vraag of zij een bod wilden doen. Qualcomm verhoogde zijn bod uiteindelijk naar 110 dollar per aandeel, terwijl de andere benaderde partijen afhaakten zonder een bod te doen. Wie die partijen waren, zeggen de documenten niet. Op 27 oktober maakten Qualcomm en NXP de overname officieel bekend.

In een bijlage bij een van de documenten staan de hoofdlijnen van de arbeidsovereenkomst van NXP en topman Clemmer (1951). Uit een addendum uit 2013 blijkt dat zijn arbeidscontract op 1 november 2016 zou aflopen. Op de laatste aandeelhoudersvergadering in juni is zijn termijn echter met een jaar verlengd.

    • Menno Tamminga