Nederland geeft vier miljoen extra voor hulp Syriërs

Het geld gaat onder meer naar de White Helmets, een groep vrijwilligers die mensen na een bombardement redt uit het puin.

Leden van de White Helmets evacueren een slachtoffer uit een gebouw in Aleppo.
Leden van de White Helmets evacueren een slachtoffer uit een gebouw in Aleppo. Foto Thaer Mohammed/ AFP

Nederland trekt nog eens vier miljoen euro uit voor hulp aan slachtoffers van de Syrische burgeroorlog. Drie miljoen gaat naar de White Helmets, een groep vrijwilligers die in actie komt na bomarbardementen om mensen te redden uit het puin.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) maakte dit bekend op een bijeenkomst in Den Haag waar een Netflix documentaire over het werk van de White Helmets werd getoond. Nederland gaf eerder al 4,5 miljoen euro aan de organisatie. Het andere miljoen is bedoeld voor het opzetten van een sirenesysteem om de bevolking te waarschuwen voor luchtaanvallen.

“Een gevoel van schaamte”

Tijdens de forumdiscussie na afloop zei Koenders dat het zien van de film bij hem “een gevoel van schaamte” opriep. Een groot aantal van de bombardementen wordt uitgevoerd door Russische gevechtsvliegtuigen. Rusland steunt de Syrische president Assad in de burgeroorlog.

Koenders noemde Rusland “medeverantwoordelijk voor misdaden tegen de menselijkheid”.
De white Helmets hebben de afgelopen drie jaar 73.000 mensen gered. Bij hun werkzaamheden kwamen tot nu toe 149 White Helmets om het leven.