Minstens 27 doden bij zelfmoordaanslag Kabul

Sektarisch geweld is relatief zeldzaam in Afghanistan, waar de overgrote meerderheid soennitisch is.

Afghaanse veiligheidstroepen zetten de omgeving van de explosie af.
Afghaanse veiligheidstroepen zetten de omgeving van de explosie af. Foto: Omar Sobhani / Reuters

Bij een grote zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandag zeker 27 doden gevallen. Daarnaast raakten 35 anderen gewond, zo meldt persbureau Reuters op gezag van de Afghaanse politie. Gevreesd wordt dat deze aantallen nog verder zullen oplopen.

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een shi’itische moskee, waar op dat moment de viering van een belangrijke religieuze feestdag aan de gang was. De aanslag is nog niet opgeëist. De Talibaan, die sinds 2001 proberen om de islamitische sharia als wetgeving te herintroduceren, hebben de aanslag veroordeeld. De terreurgroep liet weten zich niet te richten op het veroorzaken van burgerslachtoffers in moskeeën.

Relatief weinig sektarisch geweld

In Afghanistan vindt, in vergelijking tot bijvoorbeeld Irak en Syrië, normaal gesproken vrij weinig sektarisch geweld plaats. Het land is grotendeels soennitisch, maar kent een aantal shi’itische minderheden. De vrees van velen is dat deze aanslag de onderlinge etnische verhoudingen in Afghanistan op scherp zet.

In juli vond nog wel een grote aanslag plaats in Kabul - toen vielen zeker 80 doden bij een aanslag op een grote demonstratie van Hazara’s, een voornamelijk shi’itische minderheid in Afghanistan. Deze aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.