Opinie

    • Tom-Jan Meeus

Maar is jouw vriend nu ook #gek, Geert?

Als een politieke vriend van Wilders zich encanailleert met het rapaille van Gouden Dageraad, vindt geen burger of politicus dit hier nog relevant, schrijft Tom-Jan Meeus.

Het nepnieuws vliegt je om de oren. Dit weekeinde las ik dat Thierry Baudet, volgens Thierry Baudet, de beste NRC-columnist ooit is, beter dan Heldring, Hofland en Heijne, dus ik dacht: dit zal verzonnen zijn. Wat blijkt: Baudet, kandidaat-politicus van Forum voor Democratie, twitterde dit zondag gewoon zelf: „Ik was de beste columnist die ze ooit gehad hebben.” Met zulk nieuws heb je natuurlijk geen nepnieuws meer nodig.

Vorige week had je het bericht dat kopstukken van het Vlaams Belang, zusterpartij van de PVV in het Europees Parlement, gezellig op bezoek waren bij de Gouden Dageraad in Griekenland, bekend van flirts met neonazisme, antisemitisme en knokploegen. Een van haar parlementariërs noemde Hitler „een groot man, net als Stalin” en betitelde homoseksualiteit als „ziekte”.

Partijkopstuk Filip Dewinter van het Vlaams Belang hield een toespraak voor die lui. Dit viel niet best in zijn eigen partij, die hem zondag officieel berispte.

In Nederland hoor ik hier niemand over. Vreemd. „Met die man wil ik niets te maken hebben”, schreef Wilders in Kies voor vrijheid (2005) over Dewinter. Hij eiste rectificatie toen de Volkskrant meldde dat Dewinter toenadering zocht. In 2007 wees hij in Haaretz op het antisemitisme van het Vlaams Belang. Later veranderde alles. In 2013 had Wilders een „fantastisch” gesprek met Dewinter, hoewel toenmalig PVV’er Paul ter Linden („ik kots hiervan”) de Vlaming „antisemiet en homohater” noemde. Begin 2014 lieten Dewinter en Wilders zich door Omroep West fotograferen na weer „een geweldige ontmoeting”, aldus Wilders.

Nu Dewinter wéér uit de bocht is gevlogen, is het blijkbaar onjuist te vragen of Wilders zich misschien vergist heeft in Dewinter. Van belang, lijkt me: van een kandidaat-premier wil je liever niet dat hij zich op politieke vrienden verkijkt.

Niet relevant, hoor je dan: dat is guilt by association. Wie dat denkt, moet even Wilders’ Twitter-tijdlijn van zaterdag bekijken. Nadat Rutte zich op het VVD-congres liet fotograferen met de veroordeelde oud-woordvoerder van Sharia4Holland – Rutte kende de man duidelijk niet – ging Wilders helemaal los. Foto van de man met handgranaat op Twitter, tekst: ‘De nieuwe vriend van de premier #gek #nuts’. Een instantsucces: 978 retweets.

Maar als een politieke vriend van Wilders zelf, geen passant, zich encanailleert met het rapaille van Gouden Dageraad, vindt geen burger of politicus dit hier nog relevant.

Soms begrijp ik de populariteit van nepnieuws wel.

Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Jutta Chorus.