Opinie

Twintigers, stop initiatieven te liken en zet je ideeën om in daden

Vanaf de bank initiatieven liken is niet genoeg, twintigers. Zet je ideeën om in daden in de echte wereld, betogen drie twintigers.

Hoe werd jij wakker na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, generatiegenoot? Was je de avond daarvoor je bed in gekropen met de geruststellende gedachte dat Hillary Clinton met ruime voorsprong zou winnen? En wat voelde je toen bleek dat Trump gewonnen had? Was je geschrokken, boos of misschien wel bang?

Je was niet de enige. De afgelopen twee weken stroomde Facebook en Twitter over van verontwaardiging. De wereld stond in brand. Donker was de toekomst. Met de keuze voor een zeventigjarige vastgoedmagnaat als 45ste president van de Verenigde Staten leek alle hoop verloren. Onze tijdlijnen, gevuld door hoofdzakelijk twintigers, stonden vol met kritiek en teleurstelling. Maar in plaats van in verslagenheid grossieren, moeten we opstaan. Wees niet alleen kritisch op anderen, maar vooral op je eigen gemakzucht.

Na de Brexit, het Oekraïnereferendum en de grote winst van Donald Trump is het duidelijk: het stembiljet kanaliseert onuitgesproken zorgen, angst en woede. Angst voor de ‘immigratiegolf’ en het onbekende, woede over het gebrek aan banen en de teruglopende sociale zekerheid. En onze generatie staat er passief bij, kijkt en meldt verontwaardigd op Facebook dat het allemaal heel erg is.

In de Verenigde Staten was deze houding pijnlijk zichtbaar. Als groep blonken jongeren vooral uit in hun lage opkomst. Achteraf werd volop gepost, geliket en geklaagd – maar de stembus bleek te ver lopen. Misschien omdat ze verwachtten dat de peilingen betrouwbare voorspellingen waren, en hun stem niet nodig was. Of omdat zij geloofden dat hun stem geen verschil maakte. Van deze afstandelijke houding moeten we af.

Problemen los je niet op door je te verschuilen achter een moreel vernis van kliktivisme.

Problemen los je niet op door je te verschuilen achter een moreel vernis van kliktivisme. Of je te verstoppen onder de dekens. Problemen pak je aan door je stem te laten horen. Laat je niet verteren door woede en frustratie. Zelfs wanneer het lijkt alsof de wereld naar de klote is. Er zijn genoeg mensen met positieve ideeën die de wereld willen veranderen. Wij doen daarom een oproep aan onze generatie digital natives om uit te loggen en de wereld in te stappen.

Stop initiatieven te liken en ga wat doen. Zet je ideeën om in daden. Luister, discussieer met de tegenpartij, mobiliseer, kijk eens de andere kant op, lees alle kranten, sluit je aan bij een partij, beweging of club, en ga 15 maart op z’n minst stemmen. Want de democratie is niet dood en de wereld veranderen – dat kan wél.

Ook onze toekomst wordt straks bepaald door de mate waarin jonge mensen hun stem gebruiken, zich laten horen en zien. Misschien is het wat dat betreft aardig om te eindigen met de woorden van Trump: „No dream is too big, no challenge is too great. Nothing we want for our future is beyond our reach”. Zo zijn we ook wel weer.