Jemen

Coalitie verlengt na schendingen dit weekend wapenstilstand niet

De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië verlengt de wapenstilstand in Jemen die afgelopen zaterdag inging niet. De wapenstilstand gold voor 48 uur en zou volgens de Saoediërs worden verlengd als alle partijen zich eraan zouden houden, maar dat is niet gebeurd. Het is al het derde staakt-het-vuren dit jaar dat geen stand houdt. Gedurende de 48 uur zijn er meerdere schendingen geweest. Beide partijen zeggen dat hun acties een reactie waren op schendingen door de tegenstander. Sana’a is in handen van de Houthi-rebellen sinds de oorlog begin 2015 uitbrak. Bij de oorlog tussen de Houthi-rebellen – gesteund door Iran – en de regering van president Hadi in ballingschap – gesteund door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië – vielen volgens de VN al meer dan tienduizend doden. (NRC)