Helm verplicht bij een volgende Elfstedentocht

Schaatsen Bestuur gaat over tot helmplicht na jarenlange discussie. Wie geen helm op heeft, verspeelt het begeerde Elfstedenkruisje.

Foto ANP

Alle deelnemers aan een eventuele volgende Elfstedentocht moeten verplicht een helm op. Dit heeft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden besloten. Er worden nog geen eisen aan de helm gesteld, maar in de toekomst mogelijk wel, aldus Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling. Hoofdbescherming moet de kans op hoofdletsel voorkomen.

De discussie speelt al jaren, vertelt hij. Vorig jaar werd de helmplicht besproken op de algemene ledenvergadering van de Elfstedenvereniging. De helft van de aanwezige leden was voor, de andere helft tegen. Het bestuur hakt nu zelf de knoop door. Er is geen discussie meer over mogelijk.

„De tegenstanders zagen op tegen de kosten”, licht Wieling toe. „Daarom stellen we nog geen eisen aan de helm. We zeggen: doe een helm op voor je eigen veiligheid.” De helmen zijn doorontwikkeld en zijn volgens Wieling comfortabel om te dragen. Een rijder die geen helm op heeft, krijgt bij de stempelposten langs de Friese elf steden geen stempel. Daarmee verspeelt hij het felbegeerde Elfstedenkruisje.

Bij de laatste Elfstedentocht in 1997 haalden zo’n 5.000 (van de ruim 16.300 deelnemers) de finish niet.

Ongeveer vijftig deelnemers liepen zwaar letsel op, onder wie een aantal met hoofdletsel, stelt Wieling. Hoeveel dat er precies waren is niet bekend. „Dat gaan we uitzoeken, maar al zijn het er maar tien, dan nog rechtvaardigt dat het dragen van een helm. De Elfstedentocht vergt een grote inspanning en er zijn veel valpartijen.”

Ook deelnemers aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee zijn vanaf volgend jaar verplicht een helm op te zetten. Het merendeel van de toerrijders aan deze tocht droeg overigens al een helm. De KNSB besloot vorig jaar al dat marathonschaatsers verplicht een helm moeten dragen.