Opinie

Generatie on demand: wachten is voor dummies

Tijdens het avondeten wordt het generatieconflict aangestipt. „Mama en papa, uit welke tweeduizend komen jullie?” Het is een eerlijke vraag, dus ik geef mijn dochter – bouwjaar 2009 – eerlijk antwoord. „Wij zijn van voor 2000.” Om wat preciezer te zijn voeg ik er aan toe: „We zijn geboren voordat er internet was.”

Ongeloof op de kinderstoel. „Maar hoe konden jullie dan televisie kijken?”

Opgroeien met de vleespotten van Netflix en YouTube in plaats van het karige aanbod van de UHF-antenne geeft een mens een ander besef van tijd. Als Het Sinterklaasjournaal niet wil starten zegt mijn dochter: „Ligt internet eruit of zo?”, met de geïrriteerde stem die ik van mezelf herken als iets niet werkt. Een blik op de klok: het is kwart voor zes, Dieuwertje Blok en Sinterklaas zitten nog in de make-up.

De on demand-generatie is gewend om op haar wenken bediend te worden. Wachten is voor dummies, streaming video is vloeibaar en tijd is van elastiek. Behalve dan dat er nooit genoeg tijd is om alle beschikbare programma’s te bekijken.

Het aanbod wordt alleen maar groter en overrompelender. KPN en Ziggo bombarderen hun abonnees met Plus, Premium en Extra Premium-pakketten om het te winnen van over-the-top televisiediensten. Ook Netflix, bijna in een kwart van de Nederlandse huishoudens, krijgt er een concurrent bij: Amazon maakte afgelopen week bekend dat het zijn videodienst Prime wereldwijd beschikbaar gaat maken.

Amazon bouwt een wereldwijde Netflix-concurrent met streaming-tv die je ook mag downloaden

Ik probeer Prime al een jaar of twee uit door mijn pc als een Amerikaanse computer voor te doen. Net als Netflix heeft Amazon eigen series (het melige Top Gear-aftreksel The Grand Tour is het meest recente voorbeeld) en een trog aan oude programma’s. Voor de liefhebbers: drie seizoenen van Dora the Explorer en haar hysterisch krijsende vriendje Boots. Gelukkig ook de complete Sopranos-reeks die ik één ruk uitkeek.

In de VS verandert Amazon in een virtuele kabelmaatschappij. Via Prime kun je ook abonnementen op andere digitale zenders nemen, zodat je je eigen tv-aanbod samenstelt. In Europa schijnt Amazon te overwegen om bij Prime een internetverbinding aan te bieden, via het netwerk van andere providers.

Video, muziek, boeken, elektronica en boodschappen… er is weinig dat Amazon niet verkoopt. Ik zit niet te wachten op een provider met nog meer gebundelde diensten. Maar er is één ding wat Amazon Prime goed voor elkaar heeft (en RTL’s dienst Videoland vanaf vandaag ook): je kunt streaming programma’s downloaden en later bekijken, bijvoorbeeld in het vliegtuig of op de achterbank, onderweg naar vakantie. In de woorden van mijn dochter: de tv doet het altijd, ook zonder internet. Een videorecorder, noemden we dat voor 2000.

[Update: Goed voorbeeld doet goed volgen. Op 30 november kondigt Netflix aan dat het ook downloads op mobiele apparaten mogelijk maakt, voor offline viewing].