FrankrijkPolitieke carrière Sarkozy voorbij na verrassend verlies voorverkiezing

Foto Reuters

Vroeger dan gepland nam oud-president Nicolas Sarkozy zondagavond het woord. Niet om zijn strategie voor de tweede stemronde voor de rechtse voorverkiezingen uit de doeken te doen, maar om zijn verlies te erkennen. „Ik ben er niet in geslaagd om een meerderheid van de kiezers te overtuigen”, zei hij met een nerveuze lach. „Ik respecteer hun wil om andere politiek verantwoordelijken te kiezen dan ik.”

Tegen alle gepeilde verwachtingen in, heeft zijn oud-premier François Fillon met een ruime meerderheid de eerste ronde voor de presidentskandidatuur namens Les Républicains gewonnen. Nadat maandagochtend de stemmen van 9.606 van de 10.228 stembureaus geteld waren, stond Fillon op 44,1 procent , gevolgd door oud-premier en burgemeester van Bordeaux Alain Juppé met 28,6 procent. Zij bepalen zondag wie de partij in 2017 bij de verkiezingen vertegenwoordigt. Sarkozy kwam niet verder dan 20,6 procent en zei nu Fillon te steunen. Zijn politieke carrière lijkt na de mislukte comeback definitief voorbij.

Maandenlang leek de strijd te gaan tussen Juppé en Sarkozy. Maar alles zou afhangen van de opkomst bij de eerste open primaire van Frans rechts, zeiden peilers vooraf. En die was aanzienlijk hoger dan gedacht: meer dan 4 miljoen mensen hebben zondag een stem uitgebracht. Hoewel sociaal gaullist Fillon, representant van een traditioneel, katholiek Frankrijk, zich als eerste kandideerde, ontstond pas sinds een paar weken een dynamiek rond zijn kandidatuur. Terwijl veel media zich stortten op de strijd tussen de twee uitersten – de door zijn critici voor ‘links’ versleten Juppé en de steeds meer naar het Front National hellende Sarkozy – zette Fillon onverstoorbaar zijn serieuze campagne voort.

Alle Fransen konden meestemmen. Volgens een exitpoll stemt 15 procent van de kiezers normaal gesproken links. Velen van hen wilden een presidentskandidatuur van Sarkozy en een mogelijke tweede ronde in 2017 van hem tegenover Marine Le Pen voorkomen. Of Juppé nog een kans maakt, hangt van hen af.

Portret François Fillon pagina 13