Frankrijk

Zeven planners van aanslag opgepakt Kabul Zeker 27 doden bij zelfmoordaanslag

De Franse politie heeft afgelopen weekeinde zeven mannen aangehouden die verregaande plannen hadden voor een aanslag. Dat zei minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken maandag tijdens een ingelaste persconferentie. Wat het doelwit was, maakte de bewindsman in zijn toespraak niet bekend. Vijf van de arrestaties werden verricht in Straatsburg, de andere twee in Marseille. Het gaat om mannen van Franse, Marokkaanse en Afghaanse komaf, allemaal tussen de 29 en 37 jaar oud. Volgens Cazeneuve waren de mannen al lange tijd bezig met hun plannen. Een van de arrestanten was in beeld bij de inlichtingendiensten. (NRC)

Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandag zeker 27 doden gevallen. Verder raakten 35 anderen gewond, meldt de politie. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een shi’itische moskee, waar een religieuze feestdag werd gevierd. De Talibaan, die sinds 2001 proberen om de islamitische sharia als wetgeving te herintroduceren, hebben de aanslag veroordeeld. De terreurgroep liet weten zich niet te richten op het veroorzaken van burgerslachtoffers in moskeeën. Afghanistan is grotendeels soennitisch, maar kent een aantal shi’itische minderheden. Gevreesd wordt voor escalatie van het geweld in de regio. (NRC)