Frankrijk houdt zeven mannen aan die ‘aanslag planden’

De mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden, zo maakte minister Bernard Cazeneuve maandag bekend.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve REUTERS/Jacky Naegelen

De Franse politie heeft afgelopen weekeinde zeven mannen aangehouden die verregaande plannen hadden voor een aanslag. Dat zei minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken maandag tijdens een ingelaste persconferentie. Wat het doelwit was, maakte de bewindsman in zijn toespraak niet bekend.

Vijf van de arrestaties werden verricht in Straatsburg zelf, de andere twee in Marseille. Het gaat om mannen van Franse, Marokkaanse en Afghaanse komaf, allemaal tussen de 29 en 37 jaar oud. Volgens Cazeneuve waren de mannen al lange tijd bezig met hun plannen. Slechts één van de arrestanten was in beeld bij de inlichtingendiensten.

Kerstmarkt

Volgens de Franse krant Le Parisien zijn de verdachten recentelijk teruggekeerd uit Syrië en hield de politie ze al enkele weken in de gaten. De mannen zouden mogelijk banden hebben met de terroristen die in 2015 een aanslag pleegden op muziekpodium Bataclan. De arrestaties vonden plaats in de buurten Neuhauf en Meinau, waar vorig jaar meerdere bekenden van de aanslagplegers werden opgepakt.

De burgemeester van Straatsburg liet op dinsdagmiddag weten dat het zou gaan om geplande aanslagen in de regio Parijs, schrijft persbureau Reuters. Eerder gingen er juist geruchten op dat het zevental een aanslag wilde plegen op de kerstmarkt die binnenkort in Straatsburg begint. Er zouden twee pistolen zijn gevonden.

Er wordt nog onderzocht of er sprake is van geplande aanslagen op meerdere locaties tegelijkertijd. De Franse autoriteiten hebben dit jaar 418 mensen gearresteerd in verband met terroristische activiteiten, aldus Cazeneuve.