Hoe een ‘familieruzie’ bij Oilily eindigt voor de rechter

Arbeidsconflict Een ordinaire ruzie binnen familiebedrijf Oilily eindigde voor de rechtbank, waar de dochter en schoonzoon van de oprichters bakzeil halen. De rechter stelt ze op alle punten in het ongelijk.

De verhoudingen binnen de familie achter modehuis Oilily wáren al niet goed, maar sinds dit najaar zijn ze helemaal verziekt. Op donderdag 22 september, om tien uur ’s ochtends, krijgen Sophie en Gijs de Kogel, de dochter en schoonzoon van de oprichters van Oilily, beiden directieleden van het Alkmaarse modebedrijf, hun ontslag aangezegd.

Dat is in het belang van de onderneming „onvermijdelijk”, houdt algemeen directeur Stephan van Kruisselberge (44) hen voor. Willem Olsthoorn (78) – de vader van Sophie en grootaandeelhouder van Oilily – is namelijk niet langer bereid de verliezen die het bedrijf sinds 2013 maakt te financieren. Hij eist een saneringsplan. Onderdeel hiervan is het ontslag van de voltallige directie, met uitzondering van Van Kruisselberge.

Sophie en Gijs de Kogel (beide 45) reageren furieus, naar eigen zeggen omdat hen was voorgespiegeld dat ze de inhoud van het saneringsplan te horen zouden krijgen. Volgens de advocaat van Oilily spreken de twee met „flinke stemverheffing” en wordt er „met een vuist op tafel geslagen”. Ook dreigen ze de directeur, volgens hen een marionet van Willem Olsthoorn, „kapot” te maken. Sophie noemt de directeur de „uitwerksmurf van Willem”, haar man maakt hem uit voor „aap”.

Om half vier die middag bezetten Sophie en Gijs de Kogel het kantoor van de directeur. „Daar deden zij niets anders dan zitten en de bestuurder aankijken”, aldus de advocaat van Oilily. De twee bestrijden dit. Zij zouden Van Kruisselberge alleen herhaaldelijk en tevergeefs om tekst en uitleg hebben gevraagd. Als Sophie na een uur nog op zijn kamer zit, wordt zij per direct op non-actief gesteld. Haar man werkt eerst nog door, maar een maand later meldt hij zich alsnog ziek.

Kort geding

Via een kort geding probeert Sophie de Kogel haar op non-actiefstelling ongedaan te maken: ze wil haar werk hervatten. Dat ze „emotioneel” reageerde op de mededeling over haar ontslag, is „logisch”, zegt haar advocaat.

„Ontslagen worden door je eigen vader, ook al komt dat uit de mond van de directeur, is bepaald geen pretje. Dat ze niet direct naar huis is gegaan maar wilde weten hoe het zat, is goed in te denken.”

Sophie en Gijs de Kogel trachtten via de rechter ook te voorkomen dat hun (schoon)vader de merkrechten van Oilily verkoopt én ze vorderen dat de zeggenschapsverhoudingen binnen het bedrijf terugkeren naar de situatie van 2014. Op alle punten stelt de rechtbank de dochter en schoonzoon van de Oilily-familie in het ongelijk, zo blijkt uit het vonnis dat de rechtbank maandag publiceerde. De twee hebben „de grens van het aanvaardbare” overschreden door de werkkamer van de directeur te bezetten, oordeelt de rechter, en het op non-actief zetten van Sophie was dan ook gerechtvaardigd. Verder is de rechter van mening dat de „levensvatbaarheid” van Oilily niet in gevaar komt als de merkrechten worden verkocht en stond Willem Olsthoorn in zijn recht door de zeggenschapsverhoudingen te wijzigen.

Pijnlijke details

2211ecooililytest23

Wat beklijft na het kort geding zijn vooral veel pijnlijke details over de verhoudingen binnen de familie Olsthoorn. In 1963 richtten Willem en Marieke Olsthoorn Oilily op, een kinderkledingmerk met uitbundige dessins en kleuren dat in de jaren 90 zeer succesvol was. In 2003 ging Oilily over in vreemde handen, in 2009 werd het Alkmaarse bedrijf failliet verklaard.

Uit de boedel kocht de familie de merknaam terug, om een nieuwe start te maken. Het nieuwe Oilily bestond aanvankelijk alleen uit Willem en Marieke Olsthoorn, hun zoon Geert, hun dochter Sophie, haar man Gijs de Kogel, en een ontwerper. Na de dood van Marieke, het creatieve brein van de familie, ging het mis. Zes weken na het overlijden van haar moeder kwam Sophie erachter dat haar vader een nieuwe vriendin had: de zus van zijn overleden vrouw. Sindsdien was er geen contact meer tussen Sophie en haar vader, en ook niet tussen Sophie en haar broer en zus.

De rechtbank noemt de „moeizame onderlinge verstandhouding” als een van de oorzaken voor de „weinig communicatieve wijze waarop de herstructurering [van de aandelen van Oilily] wordt doorgevoerd”, maar komt niet tot de conclusie dat die „onrechtmatig” is.

Hoewel hun advocaat haar pleidooi begon door de kwestie „een heus familiedrama” te noemen, stellen Sophie en Gijs de Kogel het te „betreuren” dat door de rechtszaak de nadruk ligt op de familievete. In een toelichting aan NRC zeggen zij dat „Oilily de glans teruggeven die het merk verdient” het enige is wat zij willen.