Yannick Carrasco: eigenzinnig slangenmens van 100 miljoen

Voetbal De Belgische aanvaller Yannick Carrasco is een van de grootste attracties bij Atlético, dat woensdag tegen PSV speelt.

Yannick Carrasco.
Yannick Carrasco. Foto Curto de la Torre/AFP

Yannick Ferreira Carrasco (23) viert het belangrijkste doelpunt in zijn leven in de armen van zijn vriendin Noémie Happart. De hele wereld kijkt mee als de voetballer in de finale van de Champions League de voormalige Miss België op haar mond zoent. Een intiem moment in een kolkend San Siro. Een prachtig contrast. En een typerende actie voor Carrasco. Op het veld een ongrijpbare voetballer, daarbuiten een zachtaardig mens. „Ben ik 100 miljoen waard? Dat interesseert me niets. Voor mij telt alleen de prestatie op het veld. Randzaken zijn voor anderen”, luidt zijn standaardantwoord sinds Atlético Madrid zijn afkoopsom op 100 miljoen euro heeft bepaald.

Toch is zijn status daardoor wel veranderd. Carrasco is dit seizoen niet meer weg te denken uit het basiselftal van Diego Simeone. Woensdag speelt Carrasco met Atlético in het eigen Estadio Vicente Calderón tegen PSV. De Belgische international is in anderhalf seizoen uitgegroeid van een onbekend aankomend talent tot één van de publiekslievelingen in Estadio Vicente Calderón. In aanloop naar de stadsderby van afgelopen zaterdag sierde zijn hoofd op één van de drie speciale ‘Atletico-covers’ van sportkrant Marca. Op de andere waren Fernando Torres en Antoine Griezmann afgebeeld. Maar de held van de avond speelde bij aartsrivaal Real Madrid: Cristiano Ronaldo, die drie keer scoorde en de stadsderby (0-3) zo besliste. Een speler waarmee Carrasco zich nog niet wil meten. „Ik werk zo hard mogelijk tijdens iedere training en iedere wedstrijd om zover als mogelijk te komen. Meer niet”, stelt hij in een interview met de krant El Mundo.

Moderne prof

De sierlijke aanvaller is geen voetballer van veel woorden. Hij geeft sowieso maar mondjesmaat interviews. Buiten het veld voelt Carrasco zich het beste in vrijetijdskleding. Honkbalpetje, een jasje met rits, een gestreept T-shirt, een gescheurde spijkerbroek. Samen met zijn vriendin, zijn moeder en zijn broers woont hij even buiten Madrid in Cerro de Espino. Vlakbij het trainingscomplex van Atlético Madrid in het sjieke Majadahonda. Zijn leven speelt zich hoofdzakelijk op een paar vierkante kilometer af. In het uitgaanscentrum van de Spaanse hoofdstad is Carrasco zelden of nooit te zien. Hij leeft als een moderne prof waarbij het leven volledig in het teken staan van topvoetbal.

Carrasco weet eigenlijk niet beter. Als oudste zoon van een Portugese vader en een Spaanse moeder groeit hij met de bal aan zijn voet op in het Belgische Elsene. Eén van de negentien tweetalige gemeentes van het gewest Brussel. Carrasco is nog maar een baby als zijn vader het ouderlijk huis verlaat. Zijn moeder Carmen – die als dochter van een migrant uit Sevilla naar België was gekomen – staat er in de opvoeding van Yannick en diens jongere broertje Mylan alleen voor. Het is de reden waarom Carrasco als voetballer niet de naam Ferreira wil dragen. „Yannick is altijd de man in huis geweest. Hij heeft de vaderrol heel vroeg op zich genomen. En hij doet dat nog altijd”, legt zijn moeder in Het Nieuwsblad uit.

Zijn eerste stapjes als voetballer zet Carrasco bij de Belgische amateurclubs Stade Everois RC en Diegem Sport. Daarnaast groeit hij onder het toeziend oog van zijn opa op als een pleintjesvoetballer. Op straat legt Carrasco de basis voor zijn verfijnde techniek. In de voetbalschool van KRC Genk wordt hij vanaf zijn elfde tactisch geschoold tot een eigenzinnige aanvaller met een actie in de benen. Carrasco speelt er onder anderen samen met Thibaut Courtois en woont in hetzelfde gastgezin Kevin De Bruyne. De doelman en de middenvelder maken van Genk de overstap naar Chelsea. Carrasco bewandelt een andere route. Hij kiest als tiener voor een avontuur bij het Franse AS Monaco.

Politieagent

Het blijkt niet de gemakkelijkste weg. Op zijn zestiende woont Carrasco opeens alleen in een appartement in het mondaine Monte Carlo. Als kleine jongen droomt hij er nog van politieagent te worden, maar in dienst van AS Monaco zet Carrasco alles opzij om te slagen als voetballer. Met zijn lange, dunne lichaam is hij als geen ander geschikt als buitenspeler. Zijn voorbeelden zijn Cristiano Ronaldo, Arjen Robben en Franck Ribéry. Carrasco weet onder de Italiaanse trainer Claudio Ranieri een vaste waarde te worden in het eerste van de club, maar zijn positie komt in het geding als AS Monaco de sterren Radamel Falcao, James Rodríguez, João Moutinho en Dimitar Berbatov aantrekt. Maar het talent van Carrasco komt later toch bovendrijven.

Atlético Madrid legt de Belg in de zomer van 2015 volgens de website Football Leaks voor 17,2 miljoen euro vast. De aanhang van de Spaanse topclub raakt al snel verknocht aan de grillige speler. Met zijn spectaculaire acties voegt Carrasco iets extra’s toe aan het zeer gedegen spel van de rojiblancos. Toch ruimt Simeone lang niet altijd een basisplaats voor hem in. De Argentijnse coach hamert er voortdurend bij zijn speler op dat hij doelgerichter en effectiever moet worden. Als invaller tijdens de finale van de Champions League in Milaan speelt Carrasco het duel van zijn leven, maar de hoofdprijs gaat naar Real Madrid.

Hattrick

De clubleiding is ervan overtuigd dat Carrasco één van dé spelers van de toekomst is. Hij moet een van de grootste attracties worden in het nieuwe stadion waar de club volgend jaar gaat spelen. Zijn contract is onlangs verlengd tot 2022 en met een salaris van vier miljoen euro per jaar behoort hij tot de grootverdieners. Het slangenmens betaalt het vertrouwen dit seizoen al terug met voorzetten en belangrijke doelpunten.

Het thuisduel met Granada, waarin Carrasco zijn eerste hattrick maakt en twee assists geeft, levert een nieuw hoogtepunt op. Als aandenken krijgt hij de wedstrijdbal vol met handtekeningen van zijn ploeggenoten mee naar huis.