Dolbergs ontluikende meesterschap

Eredivisie De jonge Ajax-spits Kasper Dolberg toonde zondag in de Arena opnieuw zijn uitzonderlijke klasse, met een hattrick tegen NEC.

Foto Pro Shots/ANP

Goed, het zijn nog pas zijn vroege werken – wie weet wat zijn voeten en hoofd de komende jaren nog voortbrengen – maar de goals van Kasper Dolberg tegen NEC vormen tezamen een triptiek waarin hij zijn ontluikende meesterschap alvast heeft vereeuwigd. De volmaakte kaats op Lasse Schöne, dan de bal terug ontvangen, via de borst, twee keer het bovenbeen en buitenkant schoen panklaar leggen voor een onhoudbaar schot met rechts: 1-0. De positiebepaling bij een vloeiende aanval van Ajax: 2-0. De sprint richting eerste paal en dan, echt gebeurd, met het achterhoofd de 3-0 binnenkoppen. Een meesterwerk.

Met de hattrick, zondag afgeleverd in de Arena waar Ajax met 5-0 won, schaart Dolberg zich bovenaan het topscorersklassement bij Nicolai Jorgensen (Feyenoord) en FC Twente-spits Enes Ünal.

Was Dolbergs ontzagwekkende ontwikkeling te voorzien? Even terug naar vorig seizoen. In zijn laatste half jaar bij Ajax zei Frank de Boer hoe hij niet kon begrijpen dat de clubleiding in de winterstop geen tweede spits aan had getrokken. Daags voor de titelverkwanseling tegen De Graafschap zei hij in deze krant dat „goddank” Arek Milik heel gebleven was in de titelrace met PSV. „Anders had ik misschien wel met Kasper Dolberg moeten beginnen.”

Achttien jaar was Dolberg toen nog, een blonde Deense spits. Zo zijn er wel meer geweest: beloftevol, sterk, snel. Goede kop erop. Ineens stond hij er na de zomer, in het elftal van Peter Bosz, eigenlijk om niet meer weg te gaan. Ajax verloor in de competitie één duel, het enige waarin Dolberg niet meedeed.

Hoe dat kan, zo’n opmars? Frank Peereboom, trainer van Ajax Onder 19, excuseert zich. Vorig seizoen was hij Dolbergs coach, nu respecteert hij de door Ajax afgekondigde mediastop inzake de Dolberg-hype. „Iedereen binnen de opleiding die ook maar even met hem heeft gewerkt wordt momenteel ondervraagd over hem”, stelt een persvoorlichter. „Sorry.”

Dan geen onschuldig gesprek over de wordingsgeschiedenis van de seizoensrevelatie. Veel is al bekend. Hij kwam in 2015 over van Silkeborg, hij kostte 3,5 ton en is ontdekt voor Scandinavië-scout John Steen Olsen – wie anders? Hij werd eerst als linksbuiten aangedragen. Pas toen de kwaliteiten van de stevige tiener als centrumspits werden ingezien, ging iedereen bij Ajax overstag. Hij excelleerde in afrondingsoefeningen, kaatsen, in wegdraaien, in koppen. Precies wat hij tegen NEC in een tijdsbestek van krap twintig minuten allemaal liet zien. De goal tegen Celta de Vigo in de Europa League eerder deze maand bracht bondscoach Danny Blind tot de woorden „ik wist niet wat ik zag” en de verzuchting dat „van dat kaliber” geen Nederlander is op die leeftijd.

Er is maar één Ajacied die twee tegenstanders in zijn nek heeft, en dat is de spits. Dat maakt het zo lastig om die nummer negen te zijn, maar Dolberg voetbalt met dat geweld in zijn rug vrij en frank, zo zorgeloos alsof hij de enige is die kan voetballen.

Zijn hattrick tegen NEC bevestigt maar weer eens dat Dolberg jaren voor loopt op het ontwikkeltraject van een jeugdspeler. De jongste Ajacied sinds Rafael van der Vaart met een hattrick. De eerste Ajacied die de wedstrijd openbreekt met drie goals sinds de Ajax-spitsen van naam Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suárez. NEC-trainer Peter Hyballa vergeleek Dolberg met een mooie vrouw toen hij zijn eigen defensie hoffelijkheid verweet bij het verdedigen van de 19-jarige Deen. Maar Dolberg bewoog gewoon té goed, was té zuiver in de balbehandeling en in de afwerking. Bijna niet te verdedigen.