Dode en gewonde agenten bij schietpartijen VS

Twee agenten werden beschoten terwijl ze in hun auto zaten, één van hen overleefde dit niet.

Politieagenten onderzoeken de auto waarin een collega onder vuur werd genomen in St Louis, Missouri. Foto: David Carson / AP

Bij twee afzonderlijke schietpartijen in de Verenigde Staten is zondag gericht op agenten geschoten. Hierbij kwam één agent om het leven, een ander raakte zwaargewond. Dat meldt persbureau Reuters.

In San Antonio, Texas, werd een agent doodgeschoten terwijl hij in zijn auto een verkeersboete uitschreef. Een personenauto parkeerde achter de politiewagen, waarop een man uitstapte en de agent met twee kogels doodschoot. Er is geen profiel van de verdachte - de politie kon geen link leggen met degene die door de gedode agent was aangehouden.

Zwaargewonde agent Missouri

Een paar uur later werd bij een vergelijkbare beschieting in de stad St. Louis, in de staat Missouri, een agent tweemaal in het gezicht geschoten terwijl hij in zijn auto zat. Een personenauto kwam op een kruising langszij, van waaruit het vuur werd geopend. De 46-jarige agent raakte zwaargewond, maar was nog bij bewustzijn toen zijn collega’s hem aantroffen. De politiechef van St. Louis liet in een korte verklaring weten dat de man het ongeluk waarschijnlijk zal overleven.

Dankzij verklaringen van de beschoten agent kon de politie een klopjacht starten op de verdachte, die reed in een zilvergrijze auto. Enkele uren later werd deze man aangehouden, waarop hij al schietend te voet probeerde te vluchten en daarop werd doodgeschoten.

In Gladstone, Missouri en Sanibel, Florida raakten zondag verder twee agenten lichtgewond bij schietpartijen. De laatste werd in zijn schouder geraakt en kon dezelfde avond nog naar huis.

Black Lives Matter: Beyoncé gaat nu voorop in de strijd

Toenemende spanning politie en bevolking

De afgelopen jaren is de verhouding tussen het bevoegd gezag en Amerikaanse burgers in toenemende mate onder druk komen te staan na een aantal dodelijke schietpartijen. Amerikaanse agenten kwamen negatief in het nieuws door het doodschieten van, in de meeste gevallen zwarte, burgers. Door slachtoffers als Freddy Gray, Trayvon Martin, Michael Brown en Eric Garner ontstond de beweging Black Lives Matter - die politiegeweld tegen zwarte burgers als een stelselmatig verschijnsel ziet.

Na de omstreden dood van cd-verkoper Alton Sterling ontstonden in juli in de stad Baton Rouge, Louisiana hevige rellen. Enkele dagen later werden bij een hinderlaag drie agenten gedood. Drie anderen raakten gewond. Kort daarvoor had een gewapende man in Dallas, Texas vijf agenten doodgeschoten die patrouilleerden bij een demonstratie.

    • Sjoerd Klumpenaar