Dirigent Haitink krijgt oeuvreprijs Edison

“De prijs kon alleen maar naar Bernard Haitink gaan”, aldus de jury. Hij leidt onder meer het Berliner Philharmoniker.

Foto Remko de Waal / ANP

Bernard Haitink (87) krijgt de Edison Klassiek Oeuvreprijs. Hij zal zijn Edison aanstaande zondag zelf in ontvangst nemen tijdens de live uitzending van Podium Witteman op NPO2 om 18.10 uur. Volgens de jury waren de vergaderingen over de oeuvreprijs dit jaar extreem kort, “om niet te zeggen: non existent.”

De jury doelt daarmee op de grote betekenis van Bernard Haitink voor het Nederlandse en internationale muziekleven. Haitinks leven in de muziek omspant ruim zes decennia, waarin hij zeer betekenisvolle en vruchtbare relaties aanging met verscheidene orkesten en gezelschappen, weerspiegeld in onder veel meer 14 eerder toegekende Edisons.

Juryvoorzitter Mischa Spel, tevens muziekredacteur van NRC, wijst ook op Haitinks nog zeer actieve status als dirigent.

“Bernard Haitink is nog volop actief, op het allerhoogste niveau. Ook dit seizoen leidt hij wereldorkesten als de Berliner Philharmoniker, het orkest van de Bayerische Rundfunk, het LSO, Chamber Orchestra of Europe, Tonhalle Orchestra Zürich en de orkesten in Chicago en Boston.”

“Het zal een mengeling zijn van het vak niet los kunnen laten en het gevoel dat je nog iets te geven hebt”, zei Haitink daarover in een interview met NRC.

Concertgebouworkest

Een reden Haitink de prijs toe te kennen, die eerder onder meer naar Reinbert de Leeuw en Daniel Barenboim ging, vormen ook zijn concerten in februari. Dan zal hij na een lange periode van afwezigheid en ondanks eerdere, tegengestelde berichten terugkeren bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het orkest waarmee zijn leven en loopbaan tijdens een 27-jarig chef-dirigentschap tussen 1961 en 1988 zo intens verweven is geraakt.

Op het programma staat Bruckners Zevende symfonie, die Haitink mét het Concertgebouworkest voor de 44ste tot en met 46ste keer zal uitvoeren. “De zeggingskracht van Haitinks panoramische Bruckner is zo intens en soeverein dat er een spirituele gloed vanuit gaat”, aldus het juryrapport.

“Natuurlijk wil je dan weten wat voor zulke diepgang, schoonheid en zeggingskracht het recept is. Kijken naar Haitink geeft dat geheim niet prijs. Een blik, een geste. Maar what you see is niet what you get. Wat Haitink zijn luisteraar geeft is veel meer: hij brengt je zo dicht mogelijk bij het geheim van de muziek als maar mogelijk is.”