Directeur DuPont betuigt spijt voor gaslek in Dordrecht

Bij het lek in augustus kwam 2.730 kilo aan formaldehyde vrij, een giftige en kankerverwekkende stof.

Buitenkant van het chemieconcern DuPont. Foto Koen van Weel / ANP

Chemiebedrijf DuPont heeft maandag zijn excuses aangeboden voor het grote gaslek van afgelopen zomer bij de fabriek in Dordrecht. “Dit soort incidenten mag gewoon niet voorkomen”, zegt directeur Govert Griffioen in een vraaggesprek met het AD. Bij het lek in augustus kwam 2.730 kilo aan formaldehyde vrij, een giftige en kankerverwekkende stof.

Volgens Griffioen heeft DuPont na het lek niet goed gecommuniceerd met omwonenden. Het bedrijf maakte pas anderhalve maand nadien bekend dat het incident had plaatsgevonden. “Dat was verkeerd”, erkent de directeur van DuPont Dordrecht nu ook:

“Wij waren met onszelf bezig, met het oplossen van het probleem in de fabriek. De buitenwereld zijn we toen in zekere zin vergeten. De buurt en de lokale politiek hebben inmiddels zeer duidelijk laten weten dat ze not amused waren.”

Het vertrouwen terugwinnen

Griffioen merkt dat omwonenden het vertrouwen in DuPont zijn verloren. “Ik wist al dat de omgeving zich zorgen maakt, maar het werd die ochtend nog duidelijker”, zegt hij daarover in het AD. Hij wil bewoners van de regio daarom beter inlichten over wat DuPont doet, zowel via het internet als bij de fabriek in Dordrecht zelf:

“Mensen zien van een afstandje al deze pijpleidingen, maar ze hebben geen idee wat we hier doen. Als ik zie wat er de laatste tijd allemaal naar buiten is gekomen, snap ik dat mensen zeggen: wat gebeurt er toch allemaal achter dat hek?”

In oktober vond bij DuPont opnieuw een lekkage plaats, ditmaal kleiner. De provincie besloot daarop de fabriek in Dordrecht stil te leggen. Sindsdien is alles gecontroleerd. “We zijn met de stofkam door de fabriek gegaan”, stelt Griffioen. “We wilden zeker weten dat dit niet nog een keer gebeurt.”

Garanderen kan DuPont niet

Toch kan de directeur niet garanderen dat incidenten zullen uitblijven, zegt hij. “Ik kan niet zeggen: we gaan het risico terugbrengen naar nul”, aldus Griffioen, die voor het eerst reageert op het lek. “We kunnen dat niet volledig beloven, maar we beloven wel dat we er álles aan zullen doen.”

Het gaslek van augustus was niet voor het eerst dat DuPont Dordrecht in opspraak raakte. Eerder meldde het AD al dat medewerkers in een voormalige teflonfabriek van DuPont in Dordrecht jarenlang zijn blootgesteld aan twee giftige stoffen. Over die zaken, waarnaar het Openbaar Ministerie nu onderzoek doet, wil Griffioen in het interview weinig kwijt. Dat is nu de zaak van Chemours, een afsplitsing van het bedrijf, waar de teflonfabriek nu onder valt, vindt hij.

    • Joost Pijpker