Die schattige ijsbeer blijkt dus een hond te hebben verslonden

Een filmpje van een ijsbeer die een hond aait ging viral. Nu blijkt op dezelfde plek een hond door een ijsbeer te zijn verslonden.

Het was misschien wel precies wat de wereld even nodig had. Een schouderklopje. Een zachte aai over de bol. En dus ging een filmpje van een ijsbeer die een hond vriendelijke klopjes geeft vorige week razendsnel viral. Het filmpje werd gemaakt door David de Meulles, een inwoner van het Canadese dorpje Churchill, die vertelde dat hij nog nooit zoiets gezien had.

Beste vriendjes, kopte de Daily Mail. Gentle giant, noemde een Canadees tv-station het dier. Neem hier eens een voorbeeld aan, galmde sociale media.

Twitter avatar AceBurpeeShow Ace Burpee Today in winning the internet… Churchill, Manitoba… polar bear petting a dog… https://t.co/p0nTLaQme4
Twitter avatar Gizmodo Gizmodo We could learn a lot from this chill polar bear just petting a dog https://t.co/G0a22OWzND https://t.co/QGyNnP3a3g

Alleen werd de zoete droom dit weekend ruw verstoord. Want slechts enkele uren nadat het filmpje werd gemaakt, blijkt op dezelfde plek een hond levend te zijn verslonden door een ijsbeer. Eigenaar van het land Brian Ladoon bleek de ijsberen rond zijn land al een tijdje te voeren, iets dat ten strengste verboden is in Canada. De honden gebruikte hij als lokaas om toeristen een leuke tour te geven. Één avond voerde hij de beren niet, en direct werd een hond verorberd. Drie ijsberen zijn door de Canadese autoriteiten inmiddels afgevoerd, en Ladoon hangt een stevige boete boven het hoofd.

‘From pal to predator’ kopte de Daily Mail nu. ‘Horrific ending to heart-warming moment’ schreven anderen.

Twitter avatar Gizmodo Gizmodo That story of a polar bear petting a dog just took a dark turn https://t.co/gI1UW2A3lr https://t.co/Ajki692713

Het is overigens de tweede keer deze week dat een dierenfilmpje “ontmaskerd” werd. Vrijdag beschreef wetenschapsredacteur Lucas Brouwers al hoe in de BBC-documentaireserie Planet Earth II een scène met pasgeboren zeeleguaan gemanipuleerd werd.

Lees ook: Een bloedstollende achtervolging in Planet Earth II - maar is-ie wel echt?

Antopomorfisme

Is de wereld hiermee nu weer even wreed als ie al was? De man die het filmpje maakte probeerde het verhaal dit weekend tegen de Canadese televisie nog te redden. Bij het wrede incident ging het helemaal niet om deze hond of om deze beer, aldus De Meulles. En: er is geen enkel bewijs dat dit filmpje niet alsnog een oprecht stukje genegenheid laat zien!

Kennelijk is het toch erg lastig de illusie van de dierenvriendschap los te laten. Dat komt, schreef Quartz zondag, door onze hardnekkige neiging tot antropomorfisme. Dolgraag zien we in elk dierlijk gedrag een beetje menselijkheid. Dieren menselijke eigenschappen toedichten helpt ons het vreemde een beetje te versimpelen en grip te krijgen op een complexe wereld, aldus een door Quartz geciteerd wetenschappelijk onderzoek uit 2010. Een ijsbeer die hondjes aait is een stuk minder eng dan een die zijn prooi beoordeelt.

Grappig is ook dat toen halverwege de jaren negentig vergelijkbare foto’s opdoken van een ijsbeer die met een hond knuffelt, de reacties heel anders waren. Het Amerikaanse radiostation NPR beschreef een paar jaar geleden al hoe mensen het destijds niet konden geloven en de foto’s als nep beoordeelden. IJsberen waren immers enge, gevaarlijke dieren. Maar toen het algemene beeld van de ijsbeer veranderde, onder andere vanwege zijn door klimaatverandering bedreigde status, kwamen de foto’s in een ander daglicht te staan. Opeens gingen we in de dollende ijsbeer een vriendelijke knuffelbeer zien.

Overigens kán het best zijn dat de ijsbeer echt genegenheid voor de hond voelde. Quartz citeert eveneens een dierenarts die nog een beetje hoop overlaat. Want steeds meer onderzoek laat zien dat er wel degelijk emotionele verbindingen mogelijk zijn tussen verschillende soorten dieren. Maar of dat hier echt het geval was, daarvoor geeft het filmpje in elk geval geen bewijs.

Wreed is de wereld misschien niet, complex in elk geval wel. En dierenfilmpjes kijken helpt nog altijd maar een beetje.

    • Clara van de Wiel