De paus blijft bij veroordeling van abortus, maar verruimt mogelijkheid tot vergeving

. Zonder iets te willen afdoen aan zijn veroordeling van abortus heeft paus Franciscus gezegd dat alle priesters abortus kunnen blijven vergeven. De speciale toestemming die hij hiervoor had gegeven ter gelegenheid van het zondag afgesloten jubeljaar, heeft hij in een apostolische brief maandag voor onbepaalde tijd verlengd.

Hiermee wil de paus het belang onderstrepen van het thema dat hij voor het jubeljaar had gekozen, barmhartigheid. Abortus is „een ernstige zonde, omdat die een einde maakt aan een onschuldig leven”, schrijft hij. Om er meteen aan toe te voegen „dat er geen zonde is die Gods genade niet kan bereiken en kan wegvagen”.

Omdat de Katholieke Kerk zwaar tilt aan abortus, was het vroeger aan bisschoppen of een speciaal door een bisschop aangeven priester voorbehouden om aan gelovigen abortus te vergeven. In de aanloop naar het jubeljaar, dat op 8 december vorig jaar begon, had paus Franciscus gezegd dat voor dat jaar alle priesters die vergiffenis zouden kunnen schenken. Nu heeft hij die maatregel verlengd.

De nieuwe maatregel past in de lijn die Franciscus heeft uitgezet in zijn dit voorjaar verschenen document Amoris Laetitia. Daarin schreef hij dat de Katholieke Kerk niet langer gelovigen moet veroordelen die zich niet strikt aan zijn regels houden. Vier prominente kardinalen hebben vorige week een ongekend kritische brief gepubliceerd waarin zij schrijven dat de paus met zijn nadruk op barmhartigheid gelovigen in verwarring brengt over wat de regels van de kerk zijn.

    • Marc Leijendekker