Celstraf voor Duitsers na vechtpartij Renesse

Vier mannen kregen tot vijf maanden cel, drie anderen werden vrijgesproken.

Toeristen in Renesse. Foto Arie Kievit / ANP

Vier Duitsers die vorig jaar betrokken waren bij een vechtpartij in het Zeeuwse Renesse zijn veroordeeld tot drie tot vijf maanden cel. Drie anderen werden vrijgesproken, zo besliste de rechtbank in Middelburg maandag. Door het OM werd negen maanden geëist.

In april vorig jaar ontstond in Renesse een massale vechtpartij tussen de Duitsers, lid van de harde kern van voetbalclub Schalke 04, en een andere groep. De politie kwam tussen beiden. Daarbij raakten twee agenten gewond. Portiers van uitgaansgelegenheden moesten de politie te hulp schieten.

In totaal heeft het OM elf van de 75 relschoppers vervolgd. Vorig jaar mei werd al een groep van vier voor de rechter gebracht. Zij kregen vier of vijf maanden cel opgelegd.

Een van de vier mannen die nu veroordeeld zijn kreeg vijf maanden cel. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij een agent met een bierpul op zijn hoofd sloeg. Omdat er volgens de rechter niet precies kon worden aangetoond wat de rol was van drie van de zeven tijdens de vechtpartij, zijn zij vrijgesproken.

    • Joram Bolle