Alleen veroordeling voor verkrachting Nicole van den Hurk

Jos de G. (49) moet vijf jaar de cel in voor de verkrachting van de 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995. De Helmonder is echter vrijgesproken van doodslag. Het Openbaar Ministerie vroeg vorige maand 14 jaar cel voor verkrachting én doodslag. Het OM en de familie reageerden teleurgesteld op het vonnis; het OM sluit hoger beroep niet uit. Volgens de rechtbank in Den Bosch wijzen „de feiten en omstandigheden” naar de verdachte, maar behalve spermasporen is er geen aanvullend bewijs dat hij Nicole van den Hurk ook heeft gedood. Het meisje verdween in 1995 op weg naar haar bijbaantje in Eindhoven. Later werd haar lichaam gevonden in de bossen bij Lierop. Min of meer toevallig leidde een DNA-spoor vier jaar geleden naar de verdachte, een veroordeelde tbs’er die begin 2014 is opgepakt. (NRC)