Onderzoek lynchfoto’s Sylvana in ‘carnavalsclip’

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert de maker te achterhalen van een racistisch filmpje op internet waarin Denk-politica Sylvana Simons is gefotoshopt. Over het filmpje, op muziek van het eveneens omstreden carnavalslied Oh Sylvana, is grote ophef ontstaan. Te zien is onder meer een schokkende foto van een beruchte Amerikaanse lynchpartij van zwarte mannen, waarop het portret van Simons is aangebracht, naast andere beelden met racistische stereotypen of racistische context. Ook is ze afgebeeld als Zwarte Piet, van wie zij om diens uiterlijk uitgesproken tegenstander is. Tegen de maker van het filmpje is nog geen aangifte gedaan. Volgens het OM zou Simons van plan zijn naar de politie te stappen. Kamerlid en partijgenoot Kuzu heeft aan diverse media laten weten met de veiligheidsdiensten in gesprek te willen over Simons’ veiligheid. (NRC)