Autosport Maleisië stopt na 2018 met Formule 1-race

Er komen elk jaar minder mensen kijken en de kosten stijgen.

Het circuit van
Het circuit van Foto Manan Vatsyayana/AFP

Maleisië zal na 2018 geen gastheer meer zijn van de Formule 1-race op het circuit van Sepang. Minister Nazri Abdul Aziz van Toerisme en Cultuur zei maandag dat het contract met de koningsklasse van de autosport niet wordt verlengd.

De Grand Prix van Maleisië bestaat sinds 1999. Dit jaar won de Australiër Daniel Ricciardo van Red Bull, ploeggenoot van Max Verstappen – die op Sepang als tweede eindigde. Volgens de minister is het circuit van Sepang klaar met de dure autorace. De toeschouwersaantallen nemen jaarlijks af en de kosten stijgen. „We besteden jaarlijks 91 miljoen euro aan de race en dat geld verdienen we niet terug.”

Het nieuws volgt kort nadat Formule 1-baas Bernie Ecclestone liet weten dat Singapore ook van de Formule 1-race af wil. De Brit vertelde aan het Duitse vakblad Auto, Motor und Sport dat het aan Maleisië grenzende stadstaatje het contract evenmin wil verlengen. Ecclestone: „Singapore is dankzij de Formule 1 meer dan een luchthaven; kennelijk hebben ze hun doel bereikt en willen ze geen grand prix meer”.

Maandag werd ook bekend dat Zak Brown de nieuwe directeur wordt van het Formule 1-team van McLaren. Hij volgt Ron Dennis op, die vorige week zijn functie na 35 jaar moest neerleggen. (ANP)