51 arrestaties in grote Noorse kindermisbruikzaak

Onder de verdachten zouden politici, advocaten en de zoon van een politieagent zijn.

Een motor van de politie in Bergen. Foto Wikimedia Commons

De Noorse politie heeft dit weekend 51 mensen opgepakt in verband met een grote kindermisbruikzaak. Bij de arrestaties legde de politie beslag op foto’s, filmpjes en chatgesprekken. In totaal gaat om 150 terabyte aan data, volgens de politie een van de grootste vondsten in Noorwegen ooit.

De politie zegt dat de 51 verdachten onderdeel uitmaken van misbruiknetwerken door het gehele land en zelfs van internationale netwerken. Volgens de politiechef tegenover persbureau AP zijn er onder de verdachten advocaten en politici.

Ook een politieagent is dit weekend opgepakt en ondervraagd. Dat meldt de plaatselijke krant Bergens Tidende. Vrijdag werd zijn zoon, die de spil in een misbruiknetwerk zou zijn, al opgepakt in Oslo. De naam van de vader zou in het onderzoek naar de zoon zijn opgedoken.

De agent zegt niet te weten waarom hij is aangehouden. Zijn advocaat zegt volgens Bergens Tidende niet inhoudelijk te kunnen reageren omdat niet precies bekend is waarvan de man beschuldigd wordt. Inmiddels zou de man weer zijn vrijgelaten.

De zaak kwam aan het licht nadat een meisje van 14 in 2015 in Bergen werd misbruikt. Bij het onderzoek doken er veel afbeeldingen van kinderporno op. Ook vond de politie gesprekken met andere pedoseksuelen. De politie heeft het onderzoek Operatie Darkroom genoemd, omdat de handelingen van de verdachten zich afspeelden op het zogenoemde dark web, het deel van het internet dat niet vindbaar is voor zoekmachines en waar gebruikers anoniem via encryptie communiceren.

    • Joram Bolle