Zeker 119 doden bij treinongeluk India

Een trein met veertien wagons ontspoorde in het noorden van India. Verwacht wordt dat het dodenaantal nog zal stijgen.

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden bij de wrakstukken van de trein die in het noorden van India ontspoorde. Foto AFP

Bij een treinongeluk in het noorden van India zijn zeker 119 mensen om het leven gekomen nadat de trein ontspoorde. Dat meldt de lokale politie.

Reddingsmedewerkers zijn nog altijd bezig mensen te bevrijden uit de veertien wagons, die nadat de trein van de rails raakte zijn omgekanteld. De vrees is dat het aantal doden nog verder zal stijgen, aangezien reddingswerkers nog altijd bezig zijn toegang te krijgen tot een van de meest beschadigde wagons. De trein ontspoorde rond 03.00 uur ‘s nachts nabij het dorp Pukrayan en zat vol met slapende passagiers die een nachtrit maakten. Meer dan honderdvijftig van hen raakten gewond.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Ooggetuigen melden dat de trein met een normale snelheid reed toen de locomotief plotseling stopte. Vlak nadat de trein weer op gang was gekomen ontspoorde het voertuig. De Indiase minister van Spoorwegen heeft een onderzoek aangekondigd naar het ongeluk, en compensatie voor de nabestaanden van de slachtoffers beloofd.

De locatie van het ongeluk (tekst loopt verder onder kaartje):

23 miljoen mensen per dag

De Indiase premier Narendra Modi heeft via Twitter laten weten mee te leven met de nabestaanden. “Ik bid voor de mensen die gewond zijn geraakt bij het treinongeluk”, schrijft hij. “Ik heb geen woorden voor de kwelling van het verlies van mensenlevens.”

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Anguished beyond words on the loss of lives due to the derailing of the Patna-Indore express. My thoughts are with the bereaved families.
Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Prayers with those injured in the tragic train accident. I’ve spoken to @sureshpprabhu, who is personally monitoring the situation closely.

De Indiase spoorwegen vervoeren dagelijks meer dan 23 miljoen passagiers en vormen daarmee een van de grootste spoorwegennetwerken ter wereld. Voor veel inwoners van het land is het de belangrijkste manier van vervoer. Begin dit jaar kondigde premier Modi nog aan de spoorwegen te willen moderniseren door onder meer voortaan drones in te zetten voor controles aan het spoor en apps voor kaartjes, eten in de trein en andere zaken te lanceren.

Bekijk ook onze In beeld-fotoserie over reizen met de trein in India: Zo zitten de treinreizigers in India er dagelijks bij
    • Sam de Voogt