Wereldbeker schaatsen

Nuis en Wüst komen net tekort voor zege op mijl

Sven Kramer is dit schaatsseizoen niet langer ongeslagen. Na acht overwinningen op rij moest de drievoudige olympisch kampioen zondag tijdens de tweede wereldbekerwedstrijd in Nagano genoegen nemen met de zesde plaats op de 1.500 meter (1.47,02). Ploeggenoot Kjeld Nuis, die zaterdag voor de tweede keer op rij de 1.000 meter won, werd tweede in 1.45,63, achter de Amerikaan Joey Mantia (1.45,43). Diens landgenoot Shani Davis eindigde met een tijd van 1.46,43 op de derde plaats.

Ireen Wüst was zondag in Nagano dicht bij de overwinning op de 1.500 meter. Ze kwam 0,21 seconde tekort voor haar eerste individuele wereldbekerzege van het seizoen. De Amerikaanse Heather Bergsma-Richardson won voor het tweede weekeinde op rij de schaatsmijl, in een baanrecord van 1.55,29. Het brons was voor Marrit Leenstra (1.55,94). Wüst had deze goede race „wel even nodig”, erkende ze tegenover de NOS. Wüst kwam met nekklachten aan in Japan. Daardoor vielen haar prestaties aanvankelijk tegen. „Ik voel me nu weer goed en dat zie je dan meteen terug in de race. Ik ben op de goede weg. Deze zilveren medaille is absoluut goed voor het zelfvertrouwen.”

Jorrit Bergsma won zondag de massastart. Verrassender was de tweede plaats van zijn ploeggenoot KC Boutiette in de race over zestien ronden. De Amerikaanse routinier is inmiddels 46 jaar. (ANP)