Hoogste militair Tom Middendorp: leger verrast door IS en ‘Oekraïne’

Nederlandse krijgsmacht Nederland heeft zich in slaap laten sussen door een lange periode van vrede, vindt legercommandant Tom Middendorp.

Minister Jeanine Hennis Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bezoeken het amfibisch transportschip de Zr Ms Rotterdam. Foto ANP/ Evert-Jan Daniels

De Nederlandse krijgsmacht was verrast door grote internationale ontwikkelingen zoals de opkomst van Islamitische Staat (2014), de Russische annexatie van de Krim (2014) en de Arabische Lente (2011). Dit zegt de Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, in een interview met NRC.

Volgens de bevelhebber hebben jarenlange bezuinigingen geleid tot een ernstig verzwakte informatiepositie van het leger. Nederland geeft 1,14 procent van het bruto binnenlands product uit aan Defensie (8,7 miljard euro); dat is ver onder het NAVO-vereiste van 2 procent. Bovendien zijn conflicten onvoorspelbaarder geworden, waardoor de NAVO en de EU hun informatienetwerken zouden moeten uitbreiden, vindt hij.

„De conflicten om ons heen hebben ons voor een deel verrast”, aldus Middendorp. „We zien dat in meer landen is bezuinigd. Het hele voorspellend vermogen van de NAVO en de EU is verminderd. Door bezuinigingen op inlichtingen en de focus op andere gebieden.”

Lees ook het interview met Tom Middendorp: Hoogste militair: ‘Tijd om te investeren in de krijgsmacht’

Middendorp is zeer kritisch over de slagkracht van de krijgsmacht. Veel eenheden zijn volgens hem niet in staat hun werk goed te doen, omdat ze worstelen met materieeltekorten. Het leger is „uitgehold”, stelt hij. Middendorp vindt dat Nederland zich „in slaap heeft laten sussen” door een lange periode van vrede. Nu spanningen met Rusland toenemen en terrorisme steeds zichtbaarder wordt, vindt Middendorp dat „begonnen moet worden met het repareren van de krijgsmacht”. Middendorp is voorstander van meer Europese samenwerking. Een Europees leger – zoals Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker eerder suggereerde – ziet hij niet zitten.

    • Enzo van Steenbergen