Nicolas Sarkozy erkent verlies voorverkiezing

Sarkozy haalde te weinig stemmen om zich voor de volgende kiesronde te kwalificeren, oud-premier François Fillon is de verrassende winnaar.

Foto: Ian Langsdon / AFP

Oud-premier François Fillon is de verrassende winnaar van de eerste stemronde voor de Franse rechtse presidentskandidatuur voor 2017. Nadat zondagavond de uitslagen van zo’n driekwart van de 10.228 stembureaus geteld waren, erkende oud-president Nicolas Sarkozy zijn spectaculaire verlies. Hij haalde te weinig stemmen om zich voor de volgende kiesronde te kwalificeren.

Fillon, die sinds minder dan een week in de peilingen aan een snelle opmars bezig was, boekte zondag een overwinning met meer dan 44 procent van de stemmen. Burgemeester van Bordeaux en oud-premier Alain Juppé scoorde zo’n 28,6 procent. Sarkozy kwam niet verder dan 20,6 procent.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Het fenomeen Fillon in de peilingen. De groene lijn: https://t.co/wslWcmqIlk

Volgende week zondag vindt de tweede ronde van de voorverkiezing plaats. Omdat Fillon slechts zes procent onder de benodigde vijftig procent bleef die hem een vroegtijdige overwinning had opgeleverd, lijken de kansen van zijn tegenstrever Juppé klein. Volgens een peiling onder de kiezers die tijdens de eerste ronde stemden, zou Fillon volgende week een overwinning van 56 procent van de stemmen behalen.

Fillon (62), die tijdens het presidentschap van Sarkozy vijf jaar lang premier was, is op economisch gebied zeer liberaal en heeft regelmatig zijn bewondering uitgesproken voor het Rusland van Vladimir Poetin. Hij wil een einde aan de EU-sancties tegen dat land. Hij noemt zich ‘gaullist’ en vertegenwoordigt het traditionele sociaal-conservatieve en katholieke deel van de partij Les Républicains.

Lees ook: Wie kan op tegen Marine Le Pen?

De afgelopen maanden leek de strijd te gaan tussen Juppé en Sarkozy. Maar alles zou afhangen van de opkomst, waarschuwden opiniepeilers. En die was aanzienlijk hoger dan vooraf gedacht: ongeveer vier miljoen mensen hebben zondag een stem uitgebracht.

Ook Sarkozy heeft zijn aanhang opgeroepen om volgende week zondag bij de beslissende stemronde tussen Fillon en Juppé een stem op Fillon uit te brengen. Die “heeft de uitdagingen waar Frankrijk voor staat het best begrepen”, zei hij in een toespraak op zijn campagnebureau in Parijs.

Lees ook: Links en rechts, iedereen wil Sarkozy blokkeren
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Fillon is de meest pro-Russische kandidaat. Hij steunt Russische interventie in Syrië. Anderszins economisch zeer liberaal.

Alle Fransen die ingeschreven staan in het kiezersregister konden zondag naar de stembus. Volgens een exitpoll van tv-zender BFMTV zou 15 procent van de kiezers normaal gesproken op linkse partijen stemmen. Veel van hen wilden tegen elke prijs een nieuwe presidentskandidatuur van Sarkozy en daarmee mogelijk een tweede presidentsverkiezingsronde tussen Sarkozy en Marine Le Pen in 2017 voorkomen.

    • Peter Vermaas