Feyenoord blijft koploper eredivisie na winst op PEC

Na een 3-0 overwinning houdt Feyenoord een voorsprong van twee punten op Ajax.

Feyenoord speler Eljero Elia met voorzet langs PEC Zwolle speler Bram van Polen (l). Foto ANP

Feyenoord heeft zondag de koppositie in de eredivisie behouden door PEC Zwolle simpel met 3-0 te verslaan. Dirk Kuijt tekende voor rust voor de 1-0.

Na de pauze scoorden Karim El Ahmadi en Jens Toornstra in het eenzijdige duel, waarin PEC zich veelal beperkte tot verdedigen. Feyenoord houdt een voorsprong van twee punten op Ajax. Laatstgenoemde club won zondag van NEC met 5-0 in eigen huis.

Kasper Dolberg vestigde de aandacht op zich bij Ajax. De negentienjarige Deen had slechts 37 minuten nodig voor een hattrick. Bertrand Traoré en Lasse Schöne tekenden binnen het uur voor 4-0 en 5-0, waarna de thuisploeg gas terug nam en het duel rustig uitspeelde.

FC Utrecht-Twente

FC Utrecht is met tien man in de uitwedstrijd tegen FC Twente goed overeind gebleven. Het enerverende duel in de subtop van de eredivisie eindigde in 1-1.

Hidde ter Avest zorgde in de 22e minuut voor 1-0. Richairo Zivkovic maakte kort daarna gelijk. FC Utrecht, dat eerder dit seizoen in Enschede met 3-1 won voor de KNVB-beker, speelde ruim tachtig minuten met een man minder. Verdediger Ramon Leeuwin kreeg rood voor een overtreding op een doorgebroken speler.FC Twente is nu acht wedstrijden op rij zonder nederlaag. FC Utrecht is vijf opeenvolgende duels in de eredivisie ongeslagen.

AZ-Roda JC

AZ heeft niet weten te winnen bij Roda JC. De ploeg uit Alkmaar kwam in het winderige Kerkrade niet verder dan een gelijkspel: 1-1.

De thuisploeg kwam vlak voor rust op voorsprong door Abdul Ajagun, die profiteerde van een te slappe breedtepass van Ron Vlaar. De Nigeriaan schoot de bal hard in de bovenhoek. Na krap een uur spelen maakte Wout Weghorst gelijk, op aangeven van invaller Mats Seuntjens.

AZ blijft door het gelijkspel vijfde, met 21 punten uit dertien duels, terwijl Roda JC onderin blijft. De ploeg is met tien punten hekkensluiter in de eredivisie. (ANP)