Opinie

Pauw ‘uit balans’

Dat moet nogal schrikken zijn geweest voor Jeroen Pauw en zijn redactie. Een discussie over vaccinatie in Pauw liep zozeer uit de hand dat Pauw zich een dag later genoodzaakt zag tot een zeldzaam berouwvolle rectificatie. „Soms gaat het wel eens echt mis”, excuseerde hij zich. De uitzending was „behoorlijk uit balans geraakt”, „feiten werden betwist of sneeuwden onder. Het beeld kon ontstaan dat het niet inenten van kinderen een verantwoorde en gezonde optie is.” Dat beeld wilden ze bij de VARA achteraf niet voor hun rekening nemen.

Ik had ze daar ook niet van verdacht. Eerder was ik verbaasd over de gemakzucht waarmee zo’n gevoelig onderwerp door de redactie moet zijn voorbereid. Drie tegenstanders van vaccinatie, onder wie de verbeten Door Frankema, tegenover één goedwillende, maar te schuchtere consultatiearts. Daar had een welbespraakte medicus moeten zitten, die vooral de twee boze witte dames met de harde feiten naar een hoek van de studio had gewezen.

Als je een halfuurtje ‘Door Frankema’ googelt, weet je toch al wat voor natuurgeneeskundig vlees je in de kuip hebt? Zij hoort tot het groeiende leger van fanatici die de alternatieve geneeskunde propageren door de reguliere geneeskunde stelselmatig verdacht te maken met verdraaiing van feiten en pure verzinsels. Alleen als ze zelf getroffen worden door een of andere verschrikkelijke ziekte, weten ze de échte dokter opeens opmerkelijk snel te vinden. Dan hoor je ze niet meer over herstel van reuma via de wonderbare werking van de kokosnoot, of genezing van kanker dankzij „het lichaam zelf” of de consumptie van (rauwe) groente en fruit.

Door Frankema, kunnen we op haar website Vaccin Vrij! lezen, ‘werkte eerst als fysiotherapeute in de reguliere gezondheidszorg en combineerde later natuurgeneeskunde en de verschillende vormen van alternatieve psychotherapie in haar privé-praktijk in Amsterdam’.

Vooral die alternatieve psychotherapie klinkt onheilspellend, maar ter geruststelling kan ik melden dat Door Frankema alweer op een andere medische discipline is overgestapt, althans, zo lijkt het: ‘Op dit moment combineert zij het moederschap met thuisonderwijs, schrijven, lezingen en ontmoetingsavonden’. Dit vooral op het gebied van infectieziekten en vaccins.

Van de fysiotherapie via de alternatieve psychotherapie naar de vaccins: voor de mensheid zou het een grote sprong zijn, maar voor Door Frankema is het maar een kleine stap. Haar motto luidt: ‘Moge de keuzes die we maken rondom de gezondheid van onze kinderen bewuste keuzes zijn’.

Ze bedoelt: de enige goede, bewuste keuze is die tegen vaccinatie. Op haar website staan reacties van allerlei ouders die reuze opgelucht zijn over hun keuze. ‘Mijn jongste van net twee is bewust niet gevaccineerd en het is de beste keuze ooit geweest!’, schrijft Ellen Roke. ‘Geen gif in mijn kind!’

Wat mij een beetje tegenvalt van Door Frankema is de disclaimer op haar website. Zij sluit niet alleen ‘iedere aansprakelijkheid’ uit voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de informatie van haar website, maar ook ‘alle aansprakelijkheid voor enigerlei directe of indirecte schade’ die voortvloeit uit het gebruik van die website.

Sorry, Door, maar had dat er nou ook bij Pauw even bij gezegd.