Oud geldBoosheid in India

Foto Indranil Mukherjee / AFP

Een kunstwerk in Mumbai toont vliegtuigjes van (valse) Indiase roepiebiljetten. Eerder deze maand kondigde premier Narendra Modi aan dat alle biljetten van 500 en 1.000 roepie (omgerekend circa 7 en 14 euro) niet meer kunnen worden gebruikt als betaalmiddel. Dat is volgens de premier nodig om het grote probleem van zwart geld in de Indiase economie aan te pakken. De biljetten zijn nog tot 30 december bij banken in te wisselen, maar de aankondiging van Modi leidde direct tot lange rijen bij banken en chaos in het betalingsverkeer. De grootste biljetten van de Indiase munt zijn samen goed voor 86 procent van alle contante betalingen. Veel Indiërs worden uitbetaald in contanten en doen inkopen in winkeltjes zonder pin. Inmiddels zijn er veel protesten tegen de afschaffing van de biljetten. (NRC)