Nederlandse journalist opgepakt in Panama

Okke Ornstein is jaren geleden al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, maar werd dinsdag pas gearresteerd.

Overzicht van de skyline van Panama-Stad.
Overzicht van de skyline van Panama-Stad. Koen van Weel / ANP

De Nederlandse journalist Okke Ornstein is dinsdag in Panama opgepakt en vastgezet. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NvJ), die de aanhouding “scherp” veroordeelt.

Ornstein is in 2012 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden voor smaad en laster vanwege journalistieke artikelen die hij publiceerde. Hij werd echter eerder nog niet gearresteerd, maar dinsdag op het vliegveld in Panama toch opgepakt.

De freelance journalist schreef artikelen over corruptie op zijn blog ‘Bananama Republic’, onder andere over dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, schrijft op de site van de vereniging:

“Met deze arrestatie wordt een signaal afgegeven dat kritische journalistiek over fraude en corruptie niet mogelijk is in Panama. Ornstein wordt in deze kwestie afgestraft op een wijze die absoluut niet past in een democratische rechtsstaat. Ook inhoudelijk heeft het er alle schijn van dat er geen enkele grond bestond voor strafrechtelijke vervolging van Ornstein.”

Vervolgstappen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft “op verschillende niveaus” aandacht gevraagd van de Panamese autoriteiten voor de zaak en beraadt zich in samenspraak met Ornstein op vervolgstappen. De ambassadeur heeft Ornstein sinds dinsdag meerdere keren bezocht in de gevangenis.

De Nederlandse Ornstein woont in Panama, en werkte onder meer voor de Nederlandse publieke omroep en Al Jazeera. Zijn producties zijn genomineerd voor belangrijke prijzen zoals de Prix Europa radio prijs (2013).