‘Merkel gaat voor vierde termijn als bondskanselier’

Merkel zou volgens Reuters en het Duitse persbureau DPA weer als CDU-lijsttrekker willen meedoen aan de verkiezingen in september volgend jaar.

Foto Fabrizio Bensch/Reuters

Angela Merkel gaat voor een vierde termijn als bondskanselier. Dat heeft ze volgens bronnen van Reuters en het Duitse persbureau DPA tegen het partijbestuur van Merkel’s partij CDU gezegd.

Het partijbestuur van CDU houdt zondagmiddag een besloten bijeenkomst. De verwachting is dat later op de middag Merkel in een officiële verklaring zichzelf opnieuw kandidaat stelt. Eerder leek het erop alsof Merkel uiterlijk tijdens het CDU-partijcongres op 6 en 7 december haar toekomstplannen bekend zou maken. De nieuwe verkiezingen zijn in september volgend jaar.

Lees ook over de geruchten rond Merkel: Merkel straalt, maar zegt nog niets

Afgelopen week kondigde Norbert Röttgen, politicus in de CDU, al aan dat Merkel zich opnieuw verkiesbaar zou stellen. Volgens hem zou ze zich in willen zetten voor “het versterken van de internationale vrije gemeenschap”. Toen rezen er echter twijfels over de betrouwbaarheid van Röttgens uitspraken.

Lees ook: Tijdperk Merkel is nog niet voorbij – zegt Merkel

Zestien jaar

Merkel ligt in Duitsland de laatste tijd stevig onder vuur door haar aanpak van de vluchtelingencrisis. Aan de andere kant gaan er stemmen op dat Merkels ervaring hard nodig is op het politieke wereldtoneel nu de Britten de EU willen verlaten en de Amerikanen Donald Trump als hun volgende president hebben verkozen.

Merkel werd in 2005 voor het eerst verkozen als regeringsleider. Mocht ze zich opnieuw verkiesbaar stellen, gekozen worden en haar termijn uitzitten dan evenaart ze het record van langstzittende regeringsleider in het naoorlogse Duitsland. Nu staat dat met zestien jaar op naam van Helmut Kohl, de voormalige mentor van Merkel.

NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel reageert op het nieuws:

“Ze heeft gewacht tot het slechte nieuws over de nederlagen van haar partij bij deelstaatverkiezingen wat op de achtergrond is geraakt, haar populariteitscijfers weer omhoog zijn gekrabbeld, en de scherpste kantjes van de meningsverschillen met zusterpartij CSU eraf zijn. Maar haar beleid in de vluchtelingencrisis blijft een kwetsbaar punt voor haar. En de AfD, die zich het felst tegen haar en haar vluchtelingenbeleid heeft afgezet, zal blij zijn dat ze bij de Bondsdagverkiezingen volgend jaar campagne kunnen blijven voeren tegen Merkel, die voor hun achterban een haatfiguur is geworden.”