Kaatsen, koppen, draaien: dit Deense talent kan alles

Kasper Dolberg Met een hattrick was Kasper Dolberg de onbetwiste uitblinker bij Ajax, dat NEC met 5-0 versloeg. De spits ontwikkelt zich razendsnel.

Foto ANP Pro Shots

Goed, het zijn nog pas zijn vroege werken – wie weet wat zijn voeten en hoofd de komende jaren nog voortbrengen – maar de goals van Kasper Dolberg tegen NEC vormen tezamen een triptiek waarin hij zijn ontluikende meesterschap alvast heeft vereeuwigd.

De volmaakte kaats op Lasse Schöne, dan de bal terug ontvangen, via de borst, twee keer het bovenbeen en buitenkant schoen panklaar leggen voor een onhoudbaar schot met rechts: 1-0. De positiebepaling bij een vloeiende aanval van Ajax: 2-0. De sprint richting eerste paal en dan, echt gebeurd, met het achterhoofd de 3-0 binnenkoppen. Een meesterwerk, alles tezamen.

Met de hattrick, zondag afgeleverd in de Amsterdam Arena waarin de jubelstemming heerste tijdens het met 5-0 gewonnen duel met NEC, schaart Dolberg zich bovenaan het topscorersklassement in de eredivisie bij zijn landgenoot Nicolai Jorgensen (Feyenoord) en de Turkse spits van FC Twente Enes Ünal. Allen met acht goals.

Bekijk hier de goal van Dolberg:

Ontzagwekkend

Was Dolbergs ontzagwekkende ontwikkeling te voorzien? Even terug naar vorig seizoen. In zijn laatste half jaar bij Ajax zei Frank de Boer hoe hij niet kon begrijpen dat de clubleiding in de winterstop geen tweede spits aan had getrokken. Daags voor het verspelen van de titel tegen De Graafschap zei hij in gesprek met deze krant dat „goddank” Arek Milik heel gebleven was in de titelrace met PSV. „Anders had ik misschien wel met Kasper Dolberg moeten beginnen.”

Achttien jaar was Dolberg toen nog, een blonde Deense spits. Zo zijn er wel meer geweest: beloftevol, sterk, snel. Goede kop erop. Ineens stond hij er na de zomer, in het elftal van Peter Bosz, eigenlijk om niet meer weg te gaan. Ajax verloor in de competitie één duel en dat was het enige waarin Dolberg niet mee deed.

Veel is al bekend. Hij kwam in 2015 over van Silkeborg, hij kostte 3,5 ton en is ontdekt voor Scandinavië-scout John Steen Olsen – wie anders? Hij werd eerst als linksbuiten aangedragen. Pas toen de kwaliteiten van de stevige tiener als centrumspits werden ingezien, ging iedereen bij Ajax overstag. Hij excelleerde in afrondingsoefeningen, in kaatsen, in wegdraaien, in koppen. Precies wat hij tegen NEC in een tijdsbestek van krap twintig minuten allemaal liet zien. De goal tegen Celta de Vigo in de Europa League eerder deze maand bracht bondscoach Danny Blind tot de woorden „ik wist niet wat ik zag” en de verzuchting dat „van dat kaliber” geen Nederlander is op die leeftijd.

Er is maar één Ajacied die twee tegenstanders in zijn nek heeft, en dat is de spits. Dat maakt het zo lastig om die nummer 9 te zijn, maar Dolberg voetbalt met dat geweld in zijn rug vrij en frank, zo zorgeloos alsof hij de enige is die kan voetballen.

Bekijk hier een interview met Kasper Dolberg: