Ja! Je kon tegen de wind in hangen

Foto Arie Kievit/ANP

Waarschijnlijk de meest uitgevoerde test op stranden bij harde wind: de ‘Kun je echt tegen de wind in leunen?’-test. En ja, dat kon, zondag, op de stranden in Nederland. Want er trok een zuidwesterstorm over het land, die vooral aan de kust zware windstoten tot 104 kilometer per uur veroorzaakte. Het KNMI gaf code geel af voor het hele land, in de avond gold die alleen nog voor de noordelijke helft van het land.

Volgens het ANP kreeg de brandweer in het hele land meldingen over schade, onder meer door omgewaaide bomen en weggewaaid bouwmateriaal. De politie verzocht mensen vanwege de storm het alarmnummer 112 alleen te bellen voor levensbedreigende situaties, om de lijn vrij te houden.

Even leek het erop dat de wedstrijd Feyenoord-PEC Zwolle in De Kuip niet doorging, nadat reclameborden door het stadion vlogen. Na controle kon de wedstrijd toch gewoon plaatsvinden. Ouwehands Dierenpark in Rhenen ging even dicht nadat enkele bomen waren omgewaaid. Er vielen geen gewonden.

Ook het treinverkeer had last van de storm: tussen Weert en Sittard en tussen Schiphol en Eindhoven reden minder treinen en in het hele land moesten reizigers rekening houden met vertragingen.