Slimme meter leidt tot amper 1 procent besparing stroom en gas

Huishoudens met een slimme energiemeter besparen minder elektriciteit en gas dan gedacht. Gemiddeld gebruiken ze amper 1 procent minder energie, terwijl gerekend werd op een gemiddelde energiebesparing van 3,5 procent. Dat stelde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zaterdag na onderzoek. Dat het effect van de slimme meters tegenvalt, zou komen door het ontbreken van een schermpje in woonkamers dat het actuele gebruik toont. Daardoor worden gebruikers zich bewuster van hun verbruik. Zonder schermpje moeten ze in de meterkast of op een app kijken, wat minder goed zou werken. Het kabinet moet daarom overwegen om alle slimme energiemeters alsnog te voorzien van een display, zo adviseert het PBL. Bij de invoer van de meters in 2015 is daar juist bewust van afgezien. (NRC)

    • Stijn Bronzwaer