Eerste najaarsstorm trekt over Nederland

Vanuit het hele land krijgt de brandweer meldingen over schade, onder meer door omgewaaide bomen en weggewaaid bouwmateriaal.

Foto: Arie Kievit / ANP

Zondag trekt een zuidwesterstorm over het land, die vooral in de kustprovincies voor zware windstoten tot 104 kilometer per uur zorgt. Het KNMI gaf eerder zondag code geel af voor het gehele land. Inmiddels geldt dat alleen nog voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Overijssel en de drie noordelijke provincies.

Volgens persbureau ANP krijgt de brandweer vanuit het hele land meldingen over schade, onder meer door omgewaaide bomen en weggewaaid bouwmateriaal. Tussen 11:00 en 16:00 uur kwamen op de website Alarmeringen.nl ruim negenhonderd stormgerelateerde meldingen binnen. De politie verzocht mensen vanwege de storm het alarmnummer 112 alleen te bellen voor levensbedreigende situaties, om de lijn vrij te houden.

Twitter avatar PolitieLE Landelijke Eenheid In verband met de storm verzoekt de politie alleen 112 te bellen bij levensbedreigende situaties. Dit om 112 bereikbaar te houden.

In Arnhem zijn zondagmiddag vijf mensen gewond geraakt toen het terrasscherm van een restaurant omwaaide. De lokale krant De Gelderlander meldt dat een glazen zijwand van een restaurant vlakbij het station door een rukwind omviel en versplinterde. Rondvliegend glas verwondde daarbij volgens de brandweer zeker vijf mensen. Vier van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een deel van het Stationsplein is door de politie afgezet.

In Rotterdam leek het er even op dat de wedstrijd tussen de voetbalclubs Feyenoord en PEC Zwolle in De Kuip moest worden afgelast, nadat enkele reclameborden door het stadion vlogen. Na controle kon de wedstrijd toch gewoon om 16:45 uur starten. Ouwehands Dierenpark in Rhenen sloot zondagmiddag de deuren nadat enkele bomen waren omgewaaid. Er vielen daarbij geen gewonden.

Op de A9 is een boom op de weg gewaaid die voor flinke files zorgt. Ook het treinverkeer heeft last van de storm: zo rijden er tussen Weert en Sittard en tussen Schiphol en Eindhoven minder treinen door bomen op het spoor en moeten reizigers in het hele land rekening houden met vertragingen.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Omgewaaide bomen op A9 bij Amstelveen ► Diemen RT @s_idhi: https://t.co/aVF8zy0HGT