Opinie

De verkettering van paus Franciscus

juttachorus0

Nog een paar maanden en dan knalt de Katholieke Kerk uit elkaar. „Het zal snel gaan en het zal bruut zijn”, zegt kerkhistoricus Roberto de Mattei. Hij loopt door de gang van Pelgrimshuis Casa Nova in Heilig Landstichting bij Nijmegen.

Zondag sloot de paus in Rome het jubeljaar af. Een jaar van vrijzinnige besluiten. Hij introduceerde een nieuw werk van barmhartigheid: zorgen voor de aarde die lijdt. Franciscus schreef de ‘aansporing’ Amoris Laetitia, waarin hij coulance vraagt voor gescheiden en hertrouwde mensen en de mogelijkheid openlaat dat ze ter communie gaan.

In het Pelgrimshuis verzamelen zich zaterdagavond de leden van de Nederlandse verzetsbeweging. Orthodoxe katholieken: tegen abortus en pro-life, anti-euthanasie en vóór een dogmatische geloofsleer. „Franciscus zou zich wat minder om het milieu en wat meer om het zielenheil van de gelovigen moeten bekommeren”, zegt Leontien Bakermans. Zij bezoekt wekelijks de Latijnse mis in Amsterdam en leest geen vertaalde liturgie van na het Tweede Vaticaans Concilie in 1962. „Sindsdien heeft de kerk de wereld laten bepalen wat goed en kwaad is.” Geen wonder, zegt ze, dat de Nederlandse kerkprovincie nu twee kerkgebouwen per maand sluit.

Deze paus is een wolf in schaapskleren

Dit is de katholieke variant op de grote conservatieve backlash tegen de revolutie van de jaren zestig. „Vijftig jaar broeit het al”, zegt De Mattei. „Deze paus is een wolf in schaapskleren”, zegt Greta Hachmang. Zij vluchtte in 1966 uit Tsjechoslowakije en ze heeft in haar jeugd genoeg communisme meegemaakt om zeker te weten dat Franciscus een socialist is. „Een ketter.”

img_5691

Civitas Christiana organiseert deze lezing van De Mattei, waarin hij zijn afschuw uitspreekt over de ontmoeting van Franciscus met een antiabortusactivist en over zijn oproep zondaars te vergeven. Woorden als ‘dwaling’, ‘verzet’ en ‘sta op’ vallen. De paus is niet Christus’ vervanger op aarde, maar die van Petrus – een mens, dus feilbaar, zegt De Mattei. „Ik heb liever dat de paus twee maîtresses heeft dan dat hij de geloofsleer aantast zoals Franciscus doet”, zegt Leontien Bakermans.

Hugo Bos, gereformeerd opgevoed, maar omgezwaaid naar de moederkerk en nu directeur van Civitas Christiana, vertelt dat hij laatst in Rome een taxi nam. De chauffeur had niets met de kerk, zei die, maar deze paus vond hij een held. „Dat zegt alles. Iemand die niets met het katholicisme heeft, vindt dit een perfecte paus.”

Jutta Chorus (j.chorus@nrc.nl) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.