Een oranje derby in Turkije, en Van Persie was de grote man

Fenerbahçe-Galatasaray De eerste Istanbulse derby van het seizoen, met twee Nederlandse trainers en een vijftal Nederlandse spelers, voor het eerst in jaren weer met supporters van de uitspelende club.

Dick Advocaat (links) en Jan Olde Riekerink (rechts) Foto's AFP

Bij het Sükrü Saracoglu stadion van Fenerbahçe delen jongens de gratis extra editie van de sportkrant Fanatik uit. ‘Oranje derby’ staat op de voorpagina. In de fotomontage staan de coaches Dick Advocaat van Fenerbahçe en Jan Olde Riekerink van Galatasaray met gebalde vuisten recht tegenover elkaar.

In de bondige analyses binnenin zijn de twee Nederlanders geen vergelijkbare grootheden. Advocaat de ‘wolf’ die zelfverzekerd kiest en op winnen koerst. Olde Riekerink de talentvolle beginner en nog relatief onbekend. De Nederlander was hoofd opleidingen van Galatasaray en trainde de jeugd bij Ajax en in China. Toen coach Mustafa Denizli in maart de laan werd uitgestuurd, was hij de interim. Nadat Galatasaray in de Turkse bekerfinale Fenerbahçe met 1-0 had verslagen werd hij benoemd tot hoofdcoach.

„Hij blijft heel rustig. Ik vind hem charismatisch”, zegt Ferhat Adikti (15). „Hij laat ze veel overspelen.” De scholier is een van de weinige herkenbare Galatasaray-fans die zich uren voor het begin van de wedstrijd in de wijk Kadiköy durft te wagen. Anderen drinken zich in aan de Europese kant van Istanbul, waar de wortels van de club Galatasaray liggen.

Adikti eet een broodje döner en drinkt ayran voor hij een rondje selfies gaat maken bij de standbeelden in de buurt van het stadion. Vijandelijk terrein waar de straten nu geel-blauw kleuren. Een kaartje heeft hij niet kunnen krijgen. „Maar we zitten nu wel op een breekpunt. De afgelopen twee wedstrijden verloren we. Als we nu verliezen krijgt Olde Riekerink de schuld.”

Hoewel de supporters die op zondag de straat op gaan erkennen dat er met twee Nederlandse coaches en vier Nederlandse spelers (Robin van Persie en Jeremain Lens bij Fenerbahçe, Wesley Sneijder, Nigel de Jong en bankzitter Gregory van der Wiel bij Galatasaray) een Nederlands tintje aan de wedstrijd zit, is het duel vooral heel Turks. Het is de eerste Istanbulse derby van het seizoen en het is voor het eerst sinds 2011/2012 dat weer mondjesmaat supporters van de uitspelende club mee mogen.

Voor de Galatasaray-fans waren 2.110 kaartjes beschikbaar. Die waren binnen tien minuten uitverkocht. Ze worden onder politiebegeleiding met bussen naar het Sükrü Saraçoglu stadion van Fenerbahçe gebracht.

Daar lusten ze ze rauw. De overige 48.000 stoelen zijn voor Fener-fans. Die bulken uren voor het begin van de wedstrijd van het zelfvertrouwen. ‘Büyük Alper’, oftewel grote Alper, is aanvoerder van supportersgroep ‘Lacivert’ – ‘liefde heeft actie nodig’. Hij wil even de groeten aan Dirk Kuijt doen. „Een echte kerel.” Daarna zoekt hij beleefde woorden om de Galatasaray-fans die op bezoek komen te waarschuwen. „Ze kunnen maar beter op hun kont passen.” Zijn vierjarige zoontje heeft een Fener-trainingspak met de afkorting AAG op zijn rug. Dat is Fener-jargon voor ‘Kut van je moeder Galatasaray’.

Het stadion ligt midden in de wijk Kadiköy, in het deel van Istanbul dat bij het Aziatische continent hoort. De restaurants en kebabtenten in de wijde omtrek zitten vol. Door de straten die naar het stadion leiden komen zingende groepen supporters aangelopen.

Het ‘Yoghurtmaker’ park naast het stadion kleurt geel-blauw. Docent scheikunde Timur Gündogan (43) kijkt toe bij een populair spelletje. Een man laat de supporters voor 1 lira (dertig cent) proberen drie flesjes water in één schot omver te krijgen. Wie dat lukt krijgt twintig lira. Het is dringen, maar lukt weinigen. Halverwege de middag gaan de barbecues aan voor wat vlees bij de halve liters.

Soner Omurca (30) uit Zwitserland neemt met zijn vrienden selfies bij het standbeeld van de Braziliaan Alex de Souza, een legende van Fenerbahçe. Hij heeft een Van Persie-shirtje aan en voorspelt hem nog drie seizoenen als speler en dan een aanstelling als coach. Over Advocaat geen kwaad woord. Een geldwolf? „Wat kan ons het schelen wat we aan hem uitgeven, als hij maar succes brengt. We zijn een rijke club.”

Huil niet Fener

Ze gaan nog even geld op Fenerbahçe zetten. Galatasaray-supporters doen er verstandig aan zich stil te houden, waarschuwt hij. Het zelfvertrouwen is begrijpelijk. Het is zeventien jaar geleden dat Galatasaray voor het laatst in het stadion van Fenerbahçe heeft gewonnen.

Op straat brullen doen de Galatasaray-supporters alleen in hun eigen wijk, rond Taksim in het commerciële centrum aan de Europese kant. Daar staat Davut Savasci (25) met op zijn rug de tekst: ‘Sneijder zegt: huil niet Fenerbahçe’. Het is een verwijzing naar Wesley Sneijder die zich onsterfelijk maakte door na de gewonnen bekerfinale tegen Fenerbahçe in 2015 uit volle borst in het Turks ‘huil niet Fener’ te zingen, een eenregelig lied.

    • Marloes de Koning