Cybercriminaliteit

D66 wil keurmerk voor apparaten met internetverbinding

D66 wil een Nederlands keurmerk voor de beveiliging van ‘slimme’ apparaten die op het internet zijn aangesloten, zoals thermostaten die met de smartphone te bedienen zijn. Dat keurmerk moet dienstdoen tot op Europees niveau regels zijn opgesteld. D66 wil dat onveilige slimme apparaten uiteindelijk op Europees niveau worden verboden. Volgens de partij zijn er inmiddels 600 miljoen consumentenapparaten aangesloten op het internet. „Deze apparaten worden vaak slecht beveiligd, waardoor ze kwetsbaar zijn voor hackers”, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven, die de initiatiefnota deze maandag indient. Een groeiend aantal consumentenartikelen wordt op internet aangesloten. Hackers die inbreken op deze apparaten kunnen persoonlijke informatie stelen en apparaten op afstand overnemen. (NRC)