Clubliefde bezorgt Feyenoord-directeur Gudde kopzorgen

Feyenoord Het is voor de directeur van Feyenoord geen wedstrijd maar een operatie: 7.000 supporters die deze week meereizen naar Manchester.

Dirk Kuyt (links) na zijn goal tegen PEC Zwolle. Foto Kay in 't Veen/ANP

In de perskamer van de Kuip houdt Eric Gudde de microfoon van Radio Rijnmond voor zijn mond. Door de glazen van zijn modieuze montuur kijkt de directeur van Feyenoord geduldig naar de andere mannen aan tafel. Drie verslaggevers met een koptelefoon op, die net als hij hebben plaatsgenomen op een kruk. „Kunnen we?”, vraagt de presentator. Stilte. Tot er een seintje komt vanaf de burelen van de regio-omroep. Actie.

Normaal zou in deze setting gesproken worden over de naderende thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (3-0 winst). Kop koffie erbij, een Feyenoord-icoon op de kruk, wat bespiegelingen over de opponent. Maar nu is de toon serieuzer. Deze uitzending is gewijd aan een wedstrijd die inmiddels geen wedstrijd maar operatie wordt genoemd, verwijzend naar de 7.000 supporters die Feyenoord deze week naar Engeland volgen voor wat een supporterswoordvoerder omschrijft als de wedstrijd van de eeuw: uit tegen Manchester United in de Europa League, donderdag.

„Als iedereen zich aan de gecommuniceerde afspraken houdt, kan er niets misgaan”, zegt Gudde, die eerder al benadrukte wat ook de chef van de Rotterdamse politie, Frank Paauw, de supporters op het hart drukte: wees een ambassadeur voor de stad Rotterdam. Gudde: „Het uitgangspunt is dat we vrijdag constateren dat iedereen zich in en rond het stadion en in de stad keurig gedragen heeft.”

Zonder kaartje naar Manchester

Gudde oogt op zijn gemak, praat kalm over het gewenste scenario. Maar dat neemt niet weg dat hij er niet gerust op is. Er is immers één grote maar aan de operatie Manchester: dat is dat er ook 4.000 supporters zónder kaartje naar Manchester reizen, naast de 3.100 die zullen plaatsnemen in het uitvak op Old Trafford. Samen zijn ze met bijna vijf keer zoveel supporters als de 1.500 Feyenoord-fans die in 1963 per boot naar Lissabon reisden voor de return tegen Benfica in de halve finale van de Europa Cup I. Die fans hadden zich wel verzekerd van entree.

Nu is dat niet zo, en dat houdt de gemoederen bezig op de burelen in de Kuip. Als zondag na de lunch een reclamebord naar beneden waait en er even wordt gevreesd voor verdere gevolgen van code geel, raakt niemand van slag. In de Kuip is het al weken code rood. Enkele onderhoudsmensen halen voor de zekerheid een rij reclameborden van de tweede ring af en daarmee is die zaak afgedaan.

Ondertussen poken Engelse tabloidkranten het vuur op. In aanloop naar de wedstrijd in Manchester werden foto’s gedrukt van de wanorde in Rome, waar fans zich schuldig maakten aan vernieling van klassieke bouwwerken rondom de Europese uitwedstrijd tegen AS Roma. Ook Manchester heeft zijn Barcaccia-fontein: midden in het centrum staat de monumentale Old Wellington Inn uit 1555, de oudste pub van de stad. Hier dronken fans van PSV vorig jaar hun bier. Probleemloos.

Als het aan Gudde ligt, reist er niemand zonder kaartje naar Manchester. Maar de directeur weet dat hij de betreffende aanhangers niet kan tegenhouden. Dat is ook Feyenoord: bijna blinde clubliefde. Die zich op een kille, stormachtige zondag uit in de vorm van een tjokvolle Kuip. Kennelijk is er geen supporter die zich van zijn wedstrijdbezoek heeft laten weerhouden door een wiebelende wagen op de weg. Oorverdovend is het lawaai als Dirk Kuijt de 1-0 maakt, gevolgd door even zo felle oerkreten in de tweede helft, als Karim El Ahmadi en Jens Toornstra de wedstrijd beslissen en Feyenoord verzekeren van de koppositie in de eredivisie.

Lees ook Cel en taakstraffen voor Feyenoordrellen in Rome

Zal iedereen zich gedragen?

Treffend voor de genegenheid van het Legioen is een anekdote van tv-analist René van der Gijp over balkunstenaar Dimitar Berbatov. Toen die eens te bewonderen was op een toernooi in de Kuip, in de wedstrijd voor die van Feyenoord, veerde er geen supporter op, bleef het vrijwel stil. Pas echt uit hun dak gingen de fans toen Sheriff Ekramy de spelerstunnel uitkwam voor zijn warming-up, merkte Van der Gijp tot zijn verbazing. Dat de reservedoelman nooit speelde, deerde niemand.

Die grote mate van clubliefde bezorgt Gudde nu kopzorgen. Zal iedereen zich gedragen? Feit is dat Feyenoord de eerste club in Europa is die bij een uitduel zal werken met polsbandjes voor fans met een kaartje. Voor die 3.100 supporters worden ook pendelbussen ingezet. Voor de 4.000 zonder kaartje is niks geregeld, behalve dat er een plek is in het centrum waar ze hun bier kunnen drinken. Van hen hadden 800 een kaart voor een thuisvak gekocht. Die zijn door Manchester United geannuleerd, meldde het AD.

De ironie wil dat supporters van Manchester weinig interesse tonen voor het duel waarin hun club mogelijk kan worden uitgeschakeld in de Europa League. Er zou daardoor zat plek zijn voor de 4.000 fans die ook uit waren op een kaartje, maar ondanks een verzoek van Feyenoord om meer kaarten, houdt United die plekken liever onbezet. Tot spijt van Eric Gudde. Hij die is overgeleverd aan de grillen van het Legioen.

Lees ook Opnieuw twintig Feyenoord-fans vast in Rome, Renzi wil excuses
    • Fabian van der Poll