China wil de rol van de Verenigde Staten overnemen als het gaat om vrijhandel

Globalisering China wil de leiding nemen op het gebied van vrijhandel, zegt president Xi in Lima. Trump heeft vaak gezegd een tegenstander te zijn.

Foto AFP

Vrijhandel staat sinds de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten weer boven aan de wereldwijde politieke agenda. Dat bleek afgelopen weekend bij een internationale top van de APEC, een economisch samenwerkingsverband van landen rond de Grote Oceaan, gehouden in de Peruaanse hoofdstad Lima.

De Chinese president Xi Jinping toonde zich tegenover leiders van de 21 aangesloten landen zeer bereid om wat vrijhandel betreft voortaan de voortrekkersrol te vervullen, aangezien Trump tijdens zijn campagne vaak heeft gezegd tegenstander te zijn van vrijhandelsakkoorden. Vooral het TPP-akkoord, waar jarenlang over is onderhandeld door twaalf Aziatische landen en de VS, komt door de verkiezing van Trump op losse schroeven te staan. De Chinese president zei dat zijn land „de deur niet op slot wil doen”.

De keynote speech van Xi, in Lima:

Andere landen rondom de Grote Oceaan, ook Amerikaanse bondgenoten zoals Australië en Japan, kijken nu naar China. China was buitengesloten uit TTP, maar mikt nu op alternatieve vrijhandelsakkoorden, waaronder het handelsverbond RCEP, volledig buiten de VS om.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto zei in Lima dat hij bereid is tot overleg met de aankomende regering-Trump over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag Nafta, dat sinds 1994 in werking is. Trump heeft eerder gezegd dat hij mogelijk van dat akkoord af wil.

De Mexicaanse regering zal volgens de president de voordelen van de handelsovereenkomst verdedigen. Volgens Peña Nieto heeft globalisering meer voor- dan nadelen.